Ciasto drożdżowe z owocami (błyskawiczne i proste)

Ciasto drożdżowe z owocami (błyskawiczne i proste)
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z owocami (błyskawiczne i proste) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak w tytule - błyskawiczne i proste.Nie wymaga kilkukrotnego wyrastania i zagniatania.Dla zabieganych, niewprawionych w drożdżowych wypiekach czy małych kuchennych leni :) trzecia opcja to ja :D
Zapomniałabym o najważniejszym - bardzo smaczne!Miękkie, puszyste i pięknie pachnące, czyli takie, jak drożdżowe być powinno.Polecam!

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z owocami (błyskawiczne i proste) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
przepis cytowany za Daria Anna z blogu Skarbiec Kulinarny
  • 1 kostka świeżych drożdży (100 g)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki)
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. zimnego mleka
  • 4 jajka roztrzepane
  • 5 szkl. mąki pszennej

Składniki dodatkowe:
  • owoce - dowolne (według przepisu 1 kg, ale u mnie... 1 duże jabłko coby ciasto się nie zapadło pod ciężarem; za pierwszym razem, przy użyciu około 800 g jabłek, ciasto w środku trochę się zapadło)
  • kruszonka
  • cukier puder (opcjonalnie)

KruszonkaMamina
  • 100 g margaryny/masła
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki układać wg wyżej podanej kolejności w składnikach (mąki wsypać tylko 4 szkl.).Odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce i przykryć bawełnianym ręcznikiem.Po czasie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą konsystencję.Dodać pozostałość mąki (1 szkl.) i wmieszać w pozostałą masę, aby ponownie utworzyła się jednolita konsystencja (ciasto może kleić się do rąk, ale nie ma potrzeby dodawać dodatkowo mąki).Wylać i w miarę możliwości równomiernie rozłożyć ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia formie lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Pokroić owoce w większe części lub w ćwiartki i ułożyć na cieście lekko dociskając je w dół.Wysypać kruszonkę na powierzchnię całego ciasta.Rozgrzać piekarnik do 180* C.Piec 35-45 min., po czasie sprawdzając patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest wilgotne.Po upływie 5 min. od czasu zakończonego pieczenia wyciągnąć ciasto z piekarnika i ostudzić.Kroić najlepiej po upływie 30 min.Posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z owocami (błyskawiczne i proste) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami jabłka pokroiłam w bardzo cienkie plasterki, przez co może nie są może zbyt widoczne, ale zapewniam, że są :)






Kategorie przepisów