Ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką
Wreszcie na targu można kupić jagody. Dorodne i pachnące owoce które uwielbiam. Te owoce idealnie pasują do ciasta drożdżowego. Posypane kokosową kruszonką jagody na drożdżowym cieście to połączenie idealne. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, rozciągający się po kontach domu. Placek przypomina mi w smaku drożdżówki z jagodami, którymi się zajadałam, kiedy chodziłam do szkoły :)
Ciasto z drożdżowe z jagodami nie jest anie za suche ani za mokre, jednym słowem w sam raz. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a pieczenie zajmuje tylko 30 minut.
Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami składniki
70dag mąki pszennej np. poznańskiej
260 ml mleka
4 jajka
10 dag cukru
50 g drożdży świeżych
40 dag jagód
1 łyżka oleju
kruszonka 4 łyżki masła kokosowego
5 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
Jak zrobić ciasto drożdżowe z jagodami Mleko podgrzewamy, pamiętając, żeby było letnie, broń boże gorące. Do mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy, aż się drożdże rozpuszczą i dosypujemy trochę mąki, tak aby powstała kleista papka. Odstawiamy na bok i przykrywamy ściereczką. W miseczce łączymy ze sobą pozostałą mąkę z cukrem. Płuczemy jagody, odstawiamy. Do wyrośniętego zaczynu dosypujemy wymieszaną mąkę z cukrem, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto- można to zrobić w misce lub na stolnicy. Ciasto smarujemy olejem i odkładamy do wyrośnięcia- najlepiej misce przykrytej ściereczką.
Blaszkę smarujemy masłem, nastawiamy piekarnik do 180 st.C.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do blaszki, posypujemy obficie jagodami.
Kruszonka: składniki kruszonki łączymy ze sobą, chwilkę ugniatamy. Posypujemy wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-35 minut.
Smacznego!
Sprawdź również przepisy na:
Sernik na zimno- delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Pyszny, lekki i pachnący.
Deser z chia- pyszny deser z nasionkami chia pod pierzynką z musu truskawkowego.
Kokosowe ciasteczka- ziarniste ciasteczka na bazie olejku kokosowego, kruche, nie za słodkie, po prostu pyszne.