Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Doskonałe ciasto drożdżowe bez wyrabiania delikatne w smaku i puszyste oraz wilgotne w środku co tu dużo mówić upiekę na pewno je jeszcze nie jeden raz ... Polecam :-) a znalazłam je na tym blogu forma 35/24 cm
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 dodatkowo:
  •  kruszonka 

 Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki ,(bez mąki) drożdże można wcześniej rozpuścić w mleku całość lekko wymieszać trzepaczką by składniki się połączyły. Następnie  wierzch posypujemy przesiana mąką (NIE MIESZAMY) tak by cala powierzchnia ciasta zakryła mąka - wygładzić łyżką nierówności ale, nie łączyć z płynnymi składnikami. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wymieszać całość łyżka i przełożyć do blachy  posypać kruszonka i pozostawić pod przykryciem na ok 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku a po ok 5 minutach uchylić drzwiczki piekarnika i tak zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już ciepłe nie gorące wyjąć i podawać.

 Smacznego

Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów