Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Doskonałe ciasto drożdżowe bez wyrabiania delikatne w smaku i puszyste oraz wilgotne w środku co tu dużo mówić upiekę na pewno je jeszcze nie jeden raz ... Polecam :-) a znalazłam je na tym blogu forma 35/24 cm
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 dodatkowo:
  •  kruszonka 

 Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki ,(bez mąki) drożdże można wcześniej rozpuścić w mleku całość lekko wymieszać trzepaczką by składniki się połączyły. Następnie  wierzch posypujemy przesiana mąką (NIE MIESZAMY) tak by cala powierzchnia ciasta zakryła mąka - wygładzić łyżką nierówności ale, nie łączyć z płynnymi składnikami. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie wymieszać całość łyżka i przełożyć do blachy  posypać kruszonka i pozostawić pod przykryciem na ok 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku a po ok 5 minutach uchylić drzwiczki piekarnika i tak zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już ciepłe nie gorące wyjąć i podawać.

 Smacznego

Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe bez wyrabiania   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Angel food cake czyli anielskie ciasto dla NieAlergika

Angel food cake czyli anielski…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Doskonały biszkopt
3

Doskonały biszkopt

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami
1

Kruche ciasto z pianką budynio…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rolada tiramisu- semifredo

Rolada tiramisu- semifredo

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Różowy piegusek
2

Różowy piegusek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rolada makowo-kokosowa z białek
1

Rolada makowo-kokosowa z białe…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie