Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
- 10 dag drożdży świeżych
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- kruszonka
Do dużej miski wrzucić wszystkie składniki ,(bez mąki) drożdże można wcześniej rozpuścić w mleku całość lekko wymieszać trzepaczką by składniki się połączyły. Następnie wierzch posypujemy przesiana mąką (NIE MIESZAMY) tak by cala powierzchnia ciasta zakryła mąka - wygładzić łyżką nierówności ale, nie łączyć z płynnymi składnikami. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu.
Po tym czasie wymieszać całość łyżka i przełożyć do blachy posypać kruszonka i pozostawić pod przykryciem na ok 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 35-40 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku a po ok 5 minutach uchylić drzwiczki piekarnika i tak zostawić do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie już ciepłe nie gorące wyjąć i podawać.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...