Ciasto czekoladowo - bananowo - pomarańczowe


Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - bananowo - pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przez cały ten tydzień byłam z Krzysiem w domu na zwolnieniu - niestety dopadło go paskudne przeziębienie. Mnie na szczęście ominęło, pewnie dzięki wdychaniu oparów cebuli, czosnku, cytryny i olejku lawendowego, od których u nas w domu było aż gęsto. To siedzenie w domu sprzyjało nadrobieniu zaległości w praniu i prasowaniu, ale również pozwoliło mi nieco dłużej pobuszować w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów. Znalazłam kilka, które sobie zapisałam, a jeden z nich wypróbowałam od razu. Raz, że zachęcona fotografiami na blogu, a dwa - z ciekawości, co mi z tego wyjdzie. Był to przepis na ciasto czekoladowe z wcale nie małym dodatkiem bananów i skórki z pomarańczy. Wyszło przepyszne! Wilgotne, pachnące i bardzo bogate w smaku. Wspaniałe połączenie gorzkiej czekolady, ciemnego kakao, z delikatną nutą pomarańczy i bananów. Znalazłam perfekcyjne ciasto czekoladowe! Jadłam je kilka dni pod rząd na śniadanie do kawy, aby jak najmilej zacząć dzień. Wręcz nie mogłam się doczekać, kiedy wstanę i oddam się jedzeniu tych czekoladowo - bananowych pyszności. Oprócz cudownych doznań smakowych, to ciasto ma jeszcze jedną zaletę - jest duże!
Posypałam je cukrem pudrem dla kontrastu kolorystycznego, ale nie trzeba, ponieważ samo w sobie jest dość słodkie.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo - bananowo - pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oryginalny przepis jest tutaj, a poniżej z moimi zmianami

Ciasto bananowo - czekoladowo - pomarańczowe
keksówka dł.35 cm

1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady (było 28g)
2 szkl. mąki
1/4 szkl. ciemnego kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1,5 szkl. cukru
skórka starta z 1 dużej pomarańczy
8 łyżek miękkiego masła
2 duże jajka
1 szkl. zmiksowanych dojrzałych bananów, czyli ok. 2 duże
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki soku z pomarańczy (było Grand Marnier lub inny likier pomarańczowy)
1/2 szkl. maślanki

Rozpuścić czekoladę. Odstawić. Przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę i sól i odstawić. W misce zmieszać łyżką cukier ze skórką z pomarańczy.

W dużej misce mikserem ubić masło na krem. Stopniowo dodawać cukier ze skórką pomarańczową, ubijać na najwyższych obrotach, na gładką masę około 4 min. Dodać po jednym jajku. Po każdym dobrze ubić (mi dopiero po pierwszym jajku udało się zmiksować na gładką masę). Dodać stopioną czekoladę, puree bananowe, wanilię i sok pomarańczowy. Po dodaniu każdego składnika dobrze ubić.
Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i wsypać sypkie składniki w trzech ratach przedzielając je maślanką ( w dwóch ratach). Po dodaniu każdej części mieszać tylko tyle, aby się składniki połączyły. Nie więcej.
Wlać do blaszki i piec w 180°C 75 minut.

Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Fit babeczki
1

Fit babeczki

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ciasto „Bananowy song” – bez pieczenia
3

Ciasto „Bananowy song” – bez p…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffinki czekoladowe z malinami
2

Muffinki czekoladowe z malinam…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Koktajl bananowo – ananasowy
4

Koktajl bananowo – ananasowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Chlebek bananowy (banana bread)
1

Chlebek bananowy (banana bread…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Gofry bananowe
2

Gofry bananowe

Kasia Kasia
Pełny talerz