Ciasto czekoladowe Nigelli - nutella cake dla NieAlergika

Zdjęcie - ciasto czekoladowe Nigelli - nutella cake dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Swego czasu modny i popularny przepis Nigelli Lawson, teraz już chyba trochę z myszką, ale powiem wam, że lepiej późno niż wcale, jak to mówią. Trochę za mało słodkie jak na mój gust, ale wzbudziło sensację u innych, tych lubiących mało słodkie właśnie. Ze specyficznego smaczku Nutelli nic nie zostaje, ciasto jest po prostu mocno czekoladowe - myślę, że to dlatego, że nie dodałam Frangelico. Polewka była-lśniła, ale przetrzymałam ciasto w ganku i lśnienie się skończyło, no trudno. Konsystencją przypomina mojego ukochanego czekogniotka, niby gniotek, ale lekki jakiś taki, miękki. Dobre, ale jednak wolę gniotka. Szkoda, że alergicy nie mogą, choć z drugiej strony ta nutella... To może i dobrze, że nie mogą.
Przygotować trzeba:

na ciasto:
6 dużych jajek
400 g Nutelli
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g mielonych orzechów laskowych
łyżkę mocnego alkoholu (dałam wódkę)
szczyptę soli
na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
łyżkę alkoholu
do posypania:
100 g orzechów laskowych (pominęłam, bo jak orzechów laskowych zjem za dużo, to mam uczulenie)

Składniki na ciasto wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, by osiągnęły tzw. temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Zmiksować masło z nutellą na gładki krem, dodać alkohol, orzechy oraz żółtka, zmiksować, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz zmiksować, by się składniki połączyły. Białka ubić solą na sztywną masę i ostrożnie, delikatnie mieszając dodać do masy nutellowej. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (ok. 24 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec ok. 40 minut. W tym czasie uprażyć na suchej patelni orzechy i odstawić, by ostygły. Przygotować polewę: mocno podgrzać śmietankę, dodać do niej alkohol oraz połamaną czekoladę i mieszać, aż się czekolada rozpuści. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami.

Przepisy z tych kategorii

Najlepsze brownie na świecie
6

Najlepsze brownie na świecie

Dzi Dzi
karmelowy

Najlepsze brownie według Matta Prestona
2

Najlepsze brownie według Matta…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Brownie
19

Brownie

Ciachomania Ciachomania
Ciachomania

Blondies z truskawkami, rabarbarem i kruszonką
1

Blondies z truskawkami, rabarb…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Brownie z serem i rabarbarem
1

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z rurkami bez pieczenia
2

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Deser Kinder Bueno
3

Deser Kinder Bueno

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kakaowe ciasto kruche z budyniową pianką
4

Kakaowe ciasto kruche z budyni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brownie jogurtowe z orzechami
1

Brownie jogurtowe z orzechami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tort czekoladowy z wiśniami
1

Tort czekoladowy z wiśniami

ilovebake ilovebake
I Love Bake