Ciasto czekoladowe Nigelli - nutella cake dla NieAlergika

Zdjęcie - ciasto czekoladowe Nigelli - nutella cake dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Swego czasu modny i popularny przepis Nigelli Lawson, teraz już chyba trochę z myszką, ale powiem wam, że lepiej późno niż wcale, jak to mówią. Trochę za mało słodkie jak na mój gust, ale wzbudziło sensację u innych, tych lubiących mało słodkie właśnie. Ze specyficznego smaczku Nutelli nic nie zostaje, ciasto jest po prostu mocno czekoladowe - myślę, że to dlatego, że nie dodałam Frangelico. Polewka była-lśniła, ale przetrzymałam ciasto w ganku i lśnienie się skończyło, no trudno. Konsystencją przypomina mojego ukochanego czekogniotka, niby gniotek, ale lekki jakiś taki, miękki. Dobre, ale jednak wolę gniotka. Szkoda, że alergicy nie mogą, choć z drugiej strony ta nutella... To może i dobrze, że nie mogą.
Przygotować trzeba:

na ciasto:
6 dużych jajek
400 g Nutelli
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g mielonych orzechów laskowych
łyżkę mocnego alkoholu (dałam wódkę)
szczyptę soli
na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
łyżkę alkoholu
do posypania:
100 g orzechów laskowych (pominęłam, bo jak orzechów laskowych zjem za dużo, to mam uczulenie)

Składniki na ciasto wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, by osiągnęły tzw. temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Zmiksować masło z nutellą na gładki krem, dodać alkohol, orzechy oraz żółtka, zmiksować, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz zmiksować, by się składniki połączyły. Białka ubić solą na sztywną masę i ostrożnie, delikatnie mieszając dodać do masy nutellowej. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (ok. 24 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec ok. 40 minut. W tym czasie uprażyć na suchej patelni orzechy i odstawić, by ostygły. Przygotować polewę: mocno podgrzać śmietankę, dodać do niej alkohol oraz połamaną czekoladę i mieszać, aż się czekolada rozpuści. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami.

Przepisy z tych kategorii

Najlepsze brownie na świecie
7

Najlepsze brownie na świecie

Dzi Dzi
karmelowy

Najlepsze brownie według Matta Prestona
2

Najlepsze brownie według Matta…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Brownie
19

Brownie

Ciachomania Ciachomania
Ciachomania

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb z Vermont
1

Chleb z Vermont

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Orzechowe ciasteczka z żurawiną

Orzechowe ciasteczka z żurawin…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Ciasto daktylowe pływające w toffi ...Nigelli Lawson
1

Ciasto daktylowe pływające w t…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chlebek bananowy z czekoladą i malinami

Chlebek bananowy z czekoladą i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pełnoziarnisty chleb sodowy Jamiego Olivera
2

Pełnoziarnisty chleb sodowy Ja…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Zupa z dyni z kasztanowymi kluseczkami
2

Zupa z dyni z kasztanowymi klu…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Zupa kalafiorowa z topinamburem Michaela Mosleya
2

Zupa kalafiorowa z topinambure…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Placki ziemniaczane z przepisu Magdy Gessler
1

Placki ziemniaczane z przepisu…

Beti Beti
kruche babeczki