Ciasto czekoladowe Nigelli - nutella cake dla NieAlergika

Zdjęcie - ciasto czekoladowe Nigelli - nutella cake dla NieAlergika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Swego czasu modny i popularny przepis Nigelli Lawson, teraz już chyba trochę z myszką, ale powiem wam, że lepiej późno niż wcale, jak to mówią. Trochę za mało słodkie jak na mój gust, ale wzbudziło sensację u innych, tych lubiących mało słodkie właśnie. Ze specyficznego smaczku Nutelli nic nie zostaje, ciasto jest po prostu mocno czekoladowe - myślę, że to dlatego, że nie dodałam Frangelico. Polewka była-lśniła, ale przetrzymałam ciasto w ganku i lśnienie się skończyło, no trudno. Konsystencją przypomina mojego ukochanego czekogniotka, niby gniotek, ale lekki jakiś taki, miękki. Dobre, ale jednak wolę gniotka. Szkoda, że alergicy nie mogą, choć z drugiej strony ta nutella... To może i dobrze, że nie mogą.
Przygotować trzeba:

na ciasto:
6 dużych jajek
400 g Nutelli
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
100 g mielonych orzechów laskowych
łyżkę mocnego alkoholu (dałam wódkę)
szczyptę soli
na polewę:
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
łyżkę alkoholu
do posypania:
100 g orzechów laskowych (pominęłam, bo jak orzechów laskowych zjem za dużo, to mam uczulenie)

Składniki na ciasto wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, by osiągnęły tzw. temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Zmiksować masło z nutellą na gładki krem, dodać alkohol, orzechy oraz żółtka, zmiksować, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz zmiksować, by się składniki połączyły. Białka ubić solą na sztywną masę i ostrożnie, delikatnie mieszając dodać do masy nutellowej. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (ok. 24 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i piec ok. 40 minut. W tym czasie uprażyć na suchej patelni orzechy i odstawić, by ostygły. Przygotować polewę: mocno podgrzać śmietankę, dodać do niej alkohol oraz połamaną czekoladę i mieszać, aż się czekolada rozpuści. Wystudzone ciasto polać polewą i posypać orzechami.

Przepisy z tych kategorii

Najlepsze brownie na świecie
6

Najlepsze brownie na świecie

Dzi Dzi
karmelowy

Najlepsze brownie według Matta Prestona
2

Najlepsze brownie według Matta…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Brownie
19

Brownie

Ciachomania Ciachomania
Ciachomania

Ciasto czekoladowo – kokosowe
1

Ciasto czekoladowo – kokosowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tort czekoladowy
3

Tort czekoladowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tort orzechowo – kokosowy z frużeliną malinową

Tort orzechowo – kokosowy z fr…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Pavlova
1

Pavlova

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Szarlotka pełnoziarnista z dynią - fit

Szarlotka pełnoziarnista z dyn…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto czekoladowo – kokosowe
1

Ciasto czekoladowo – kokosowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Prosty biszkopt
2

Prosty biszkopt

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto Bajeczne

Ciasto Bajeczne

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Czekoladowe ciasto z kaszy gry…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo