ciasto czekoladowe bez mąki z bitą śmietaną i granatem

ciasto czekoladowe bez mąki z bitą śmietaną  i granatem
To ciasto, które zostało pochłonięte w Dzień Babci i Dziadka (świętujemy jendodniowo tak samo jak dzień mamy i taty), przy dużym udziale tychże Dziadków a moich rodziców.

Ciasto czekoladowe bez mąki Sophie Dahl
  • 300g czekolady
  • 225g drobnego cukru
  • 180ml wrzątku
  • 225g solonego masła
  • 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 łyżka esencji waniliowej
Zdjęcie - ciasto czekoladowe bez mąki z bitą śmietaną  i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZ białek ubić sztywną pianę. Czekoladę i cukier zmiksować na proszek. Przełożyć do miski dodać wrzątek, masło, esencję waniliową i żółtka. Całość wymieszać, dodać pianę i ponownie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec 45-55 minut w 180 stopniach (160 dla termoobiegu). Ciasto opada, po wyjęciu i ostudzeniu wstawić do lodówki do mocnego schłodzenia lub podawać przestygnięte, wtedy ciasto jest maziste - często wycieka czekolada. Na wierzchu położyłam bitą śmietanę i pestki granatu.

Zdjęcie - ciasto czekoladowe bez mąki z bitą śmietaną  i granatem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów