Ciasto Bounty z polewą z białej czekolady
Dzisiaj prawdziwa uczta dla wielbicieli batoników Bounty - czyli dla takich jak JA :) Ciasto jest bardzo delikatne, dzięki puszystej masie śmietanowej i polewie z dodatkiem serka mascarpone - a dodatkowo jest nafaszerowane mnóstwem batoników Bounty, które nadają mu charakteru.
Składniki na biszkopt (na tortownicę ⌀ 26 cm):
- 5 średnich jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej)
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g cukru waniliowego
- 250 g serka mascarpone
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki żelatyny
- 8 pojedynczych batoników Bounty
- 200 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 2 pojedyncze batoniki Bounty
- około 2 łyżki wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Następnie pojedynczo dodać żółtka. Jeszcze chwilę ubijać. Wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Odstawić mikser. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiewać mączną mieszankę do masy, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (⌀26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180˚C (z termoobiegiem) przez około 25 minut, do momentu tzw. "suchego patyczka". Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym „objechać” nożem naokoło. Wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia.
8 pojedynczych batoników Bounty pokroić ostrym nożem na bardzo drobniutką kosteczkę. Odstawić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania. Kiedy już wszystko się połączy dodać wiórki kokosowe. Wymieszać. W osobnej misce zmiksować serek mascarpone, aby zrobił się bardziej kremowy, po czym partiami dodać do niego ubitą śmietankę. Delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Odstawić. Żelatynę zalać w kubku niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna). Wstawić z kubkiem do gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać 1 łyżkę masy śmietanowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy. Postarajcie się jak najszybciej wszystko razem połączyć (w zimnej masie żelatyna dosyć szybko tężeje).
Biszkopt przekroić w połowie na dwa placki. Dolny placek posmarować połową masy (fot.1), wyrównać. Następnie ułożyć równomierną warstwę z pokrojonych drobno batoników Bounty (fot.2). Leciutko docisnąć, posmarować pozostałą masą i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Za pomocą noża maczanego we wrzątku wyrównać boki (fot.3) i wstawić do lodówki.
Przygotować polewę. Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w garnuszku na parze. W międzyczasie przełożyć serek mascarpone do naczynia i zmiksować. Kiedy czekolada dobrze się rozpuści, dodać ją do serka i ponownie zmiksować, aż składniki dobrze się połączą.
Wyjąć ciasto z lodówki i pokryć je równomiernie z każdej strony (łącznie z bokami) otrzymaną masą z białej czekolady (fot.4). Wyrównać. Udekorować na wierzchu batonikami Bounty i wiórkami kokosowymi. Wstawić ponownie do lodówki, lecz tym razem minimum na całą noc.
Ciasto najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie.
drukuj przepis