Ciasto biszkoptowe z jabłkami - do góry nogami
przepis na dużą tortownicę
4 spore jabłka
cukier cynamonowy
2-3 łyżki soku z cytryny
szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki żytniej - chlebowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka drobnego cukru
5 jajek
płatki migdałów
Jabłka obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w spore kawałki - dodałam sok z cytryny i cukier cynamonowy. Wymieszałam dokładnie.
Do dużej tortownicy - wyłożonej pergaminem, wysmarowanej masłem i wysypanej na dnie płatkami migdałów - wyłożyłam jabłka. Muszą pokryć dno tortownicy.
Jajka i cukier ubiłam w mikserze na puszystą masę a następnie stopniowo dodałam do tego mieszankę z mąki, proszku do pieczenia i soli. Dodawać trzeba powoli - łyżkami.
Gotową masę wylałam na jabłka. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni C i piekłam jakąś godzinę - patyczek włożony w ciasto musi wyjść suchy.
Jeśli ciasto się z wierzchu przypieka - można je przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto odstawiłam by przestygło a następnie jeszcze letnie odwróciłam do góry nogami - jabłka i migdały muszą być na wierzchu.
4 spore jabłka
cukier cynamonowy
2-3 łyżki soku z cytryny
szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki żytniej - chlebowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szklanka drobnego cukru
5 jajek
płatki migdałów
Jabłka obrałam, pozbawiłam gniazd nasiennych i pokroiłam w spore kawałki - dodałam sok z cytryny i cukier cynamonowy. Wymieszałam dokładnie.
Do dużej tortownicy - wyłożonej pergaminem, wysmarowanej masłem i wysypanej na dnie płatkami migdałów - wyłożyłam jabłka. Muszą pokryć dno tortownicy.
Jajka i cukier ubiłam w mikserze na puszystą masę a następnie stopniowo dodałam do tego mieszankę z mąki, proszku do pieczenia i soli. Dodawać trzeba powoli - łyżkami.
Gotową masę wylałam na jabłka. Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 - 170 stopni C i piekłam jakąś godzinę - patyczek włożony w ciasto musi wyjść suchy.
Jeśli ciasto się z wierzchu przypieka - można je przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto odstawiłam by przestygło a następnie jeszcze letnie odwróciłam do góry nogami - jabłka i migdały muszą być na wierzchu.