Ciasto bananowo-orzechowe z toffi
Przepis pochodzi z BBC GoodFood.
2 przejrzałe banany, ok 200 g (bez skórek)
2 jajka
100 g stopionego masła
100 g jogurtu
100 g jasnego cukru muskovado
200 g mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 orzechów włoskich (albo pekan)
160 g posiekanych cukierków toffi - można zastąpić czekoladowymi groszkami
Zaczęłam od rozgniecenia w sporej misce bananów. Następnie dodałam rozbełtane jajka, stopione i przestudzone masło oraz jogurt i wymieszałam ale tylko tak by się składniki w miarę połączyły. Dodałam cukru, posiekanych orzechów - wymieszałam i odstawiłam. W tym czasie posiekałam toffi i dodałam do masy.
Następnie stopniowo dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam ostrożnie, ale na tyle dokładnie by wmieszać całą mąkę.
Przelałam do 2 papierowych form keksowych i wstawiłam do piekarnika nastawionego na 160 stopni termoobiegu.
Piekłam około 55 minut.
PS: toffi elegancko spłynęły na dno i przykleiły się do formy. Można je spokojnie pominąć albo zastąpić groszkami czekoladowymi. Ciasto jest wilgotne ale nie za słodkie.