Ciasto babci Helenki

Dziś na blogu nie mój wypiek, a mojej babci. Chwalę się więc zdolną, kochaną babcią i jej pięknym wypiekiem. A ona dzieli się z Wami swoim przepisem.

Zdjęcie - Ciasto babci Helenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (duża prostokątna blacha):
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1 łyżka kakao
50g cukru (choć babcia powiedziała, że ona nie dodaje :))

Pianka
1 szklanka cukru
białka z 4 jajek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
orzechy włoskie
rodzynki
kwaśny dżem (babcia użyła dżemu z czarnej porzeczki, dodała odrobiny strasznie kwaśnego dżemu z mirabelki, a także trochę marmolady wieloowocowej z biedronki)


Zdjęcie - Ciasto babci Helenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto babci Helenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto babci Helenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto babci Helenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mąkę siekamy nożem z żółtkami, margaryną i proszkiem do pieczenia (ewentualnie z cukrem). Następnie ugniatamy ciasto. Gdy składniki dobrze się połączą dzielimy ciasto na 3 równe części. Dwie części odkładamy na bok, użyjemy ich potem na spód ciasta.
Trzecią część dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao, a drugą pozostawiamy bez. Z obydwu połówek formujemy wałeczki i wkładamy je do zamrażarki na ok. 30 minut.
Pozostałe ciasto, wałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy też pokroić je na plastry i rozprowadzić na blaszce palcami. Na placku rozsmarowujemy dżem (lub dżemy), układamy rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Następnie zabieramy się za przygotowanie pianki.
Ubijamy białka ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna powoli dodajemy cukru, cały czas miksując. Na sam koniec, dodajemy dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej i miksujemy do momentu, aż wszystko się połączy. Gotową pianę rozsmarowujemy na dżemie.
Pozostało zakrycie piany ciastem. Wyjmujemy wałeczki ciasta, które uprzednio schowaliśmy w zamrażalniku i kroimy je na plastry. Plastry na przemian (kakaowe i jasne) układamy na wierzchu piany.
Pieczmy w temperaturze 180st C przez ok.40-50 minut.

Zdjęcie - Ciasto babci Helenki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pleśniak z jabłkami i powidłami
5

Pleśniak z jabłkami i powidłam…

Dzi Dzi
karmelowy

Pleśniak
3

Pleśniak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

KARAJANKA  BISZKOPTOWA  Z  RODZYNKAMI
3

KARAJANKA BISZKOPTOWA Z ROD…

evenka evenka
Arabeska

Pieczone jabłka, pomarańcza  i cynamon. Domowy kisiel dla dużych i małych

Pieczone jabłka, pomarańcza i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Ciasto fale dunaju z jabłkami
1

Ciasto fale dunaju z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Beti Beti
kruche babeczki

Szarlotka z bezą
2

Szarlotka z bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szakszuka według Yotama Ottolenghiego
2

Szakszuka według Yotama Ottole…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Jesienna Pani Walewska
2

Jesienna Pani Walewska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Japońskie naleśniki puszyste i mięciutkie na śniadanie

Japońskie naleśniki puszyste i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj