Ciasto ananasowo-porzeczkowe
"Dzisiaj rano niespodzianie zapukała do mych drzwi
Wcześniej niż oczekiwałem przyszły te cieplejsze dni
Zdjąłem z niej zmoknięte palto, posadziłem vis a vis
Zapachniało, zajaśniało, wiosna, ach to ty
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty..."
Marek Grechuta
Na okoliczność wiosny właściwie powinnam spędzać większość czasu w ogrodzie....trzeba przyciąć hortensje, pograbić trawnik, tak sowicie zasypany żołędziami, wysadzić bratki do donic itp. Tymczasem po krótkiej chwili walki z sekatorem i kilku odciskach na dłoniach, zrzucam rękawice i kieruję swoje kroki w kierunku kuchni. Podziwiając przez okno kwitnące drzewa mirabelki, zagniatam szybko kruche ciasto, kiedy ląduje w lodówce rozglądam się po kuchni w poszukiwaniu owoców mogących nadać mu charakteru. Wybór pada na przejrzałego ananasa i woreczek czerwonych porzeczek, których nadmiar poprzedniego lata zachował się dzięki głębokiemu mrożeniu. Rześki smak ciasta doskonale komponuje się ze świeżością budzącej się za oknem natury.
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej, 6 łyżek cukru pudru, 1/4 szklanki lodowatej wody, szczypta soli, 200 g zimnego masła, 90 g zimnego smalcu w kostce
Nadzienia
500 g czerwonych porzeczek*, 1 świeży ananas, 1/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
* poza sezonem można użyć mrożonych, ja tak właśnie zrobiłam wykorzystując zeszłoroczne zbiory, jeśli nie dysponujecie porzeczkami, można zastąpić mrożoną żurawiną lub mieszanką owoców leśnych
Przygotowanie:
1. Do miski przesiewamy mąkę, cukier, sól dodajemy pokrojone w kostkę masło i smalec, mieszany mikserem lub rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruchy, następnie dolewamy wodę i mieszany mikserem lub wyrabiamy szybko dłonią aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki, zlepiamy całość w kule, dzielimy na pól, spłaszczamy do postaci dysku i wkładamy na ok 1 h do lodówki 2. Ananasa obieramy ze skóry i wszystkich oczek, przekrawamy na 4 części i wykrawamy stwardniały rdzeń, miąższ kroimy w kosteczkę 3. Świeże lub mrożone porzeczki mieszany z pokrojonym ananasem, cukrem i mąką ziemniaczaną 4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach ok 25/35 cm 5. Formę do ciasta smarujemy masłem i wykładamy jedną z rozwałkowanych cześć, wylepiamy dno i boki na ok 2 cm wysokości, na ciasto wykładamy owoce, z drugiej części ciasta wykrawamy paski i układamy je na wierzchu tworząc kratkę 6. Ciasto pieczemy ok 50 min w temperaturze 190 stopni, powinno mieć jasnozłoty kolor 7. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Słodycz ananasa równoważy kwaskowatość porzeczki!