Ciasto 5 smaków z klonową glazurą

Zdjęcie - Ciasto 5 smaków z klonową glazurą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To ciasto chciałam zrobić od kiedy tylko jestem w posiadaniu przepisu na nie, ponieważ ma dwa składniki, które bardzo mi odpowiadają - chińską przyprawę pięć smaków oraz syrop klonowy. Na przeszkodzie zawsze jednak stał nieszczęsny cream of tartar. Nigdzie nie mogłam go dostać, a jest on odpowiedzialny za puszystość ciasta zrobionego z samych białek. Z pomocą pospieszyła mi Margot i podarowała ten tajemniczy proszek, dzięki któremu mogłam upiec ciasto, które śniło mi się po nocach:) Margot też piekła je razem ze mną, tyle, że w innej kuchni :)
Oczyma wyobraźni widziałam siebie pożerającą pół blaszki ciasta za jednym razem (z powodu tej pysznej przyprawy zawartej tutaj:) Dodam, że książka z przepisami gdzie znalazłam to cudo jest bez obrazków, co pozwoliło na maksymalne pobudzenie wyobraźni co do wyglądu gotowego wypieku. Już na wstępie dokonałam pewnych zmian - użyłam keksówkę dłuższą niż podaje przepis, a i tak ciasto wypełniło ją po brzegi. Dół foremki wyłożyłam papierem do pieczenia, a ścianki wysmarowałam masłem.
Polewę również zrobiłam nieco inaczej. Za radą Margot zamieniłam cukier drobny na cukier puder i dodałam 1 łyżeczkę masła.
Ciasto jest...oryginalne, na pewno warto je wypróbować choćby z ciekawości. Jest bardzo słodkie, z delikatną , taką w sam raz, nutką przyprawy pięć smaków. Myślę, że nie zaszkodziłby spory kleks z ubitej niesłodzonej śmietanki do dopełnienia całości.
Wspólne pieczenie jak zwykle okazało się przednią zabawą . Dziękuję Margot za wspólne pieczenie:)
Przepis zaczerpnięty z książki „The Best American Recipes 2004-2005. Podaję po moich modyfikacjach.

Zdjęcie - Ciasto 5 smaków z klonową glazurą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z przyprawą pięć smaków i klonową glazurą
keksówka 30 cm

Ciasto:
1 szkl mąki
1,5 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1,5 szkl. białek (11-12 szt), w temperaturze pokojowej
1,5 łyżeczki cream of tartar
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Glazura:
1 szkl cukru pudru
szczypta soli
1/3 szkl syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka masła

Ciasto:
Nagrzać piekarnik do 175 C.
Do miski przesiać mąkę z połową szklanki cukru, przyprawą pięć smaków i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Przesiewanie powtórzyć 4 razy w celu dobrego napowietrzenia.
Ubić trochę białka aż się spienią. Dodać cream of tartar i sól i ubić białka na średnich obrotach miksera. Podczas ubijania dodawać stopniowo pozostałą 1 szkl. cukru. Po dodaniu całego cukru włączyć mikser na największe obroty i ubijać jeszcze trochę, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Wmieszać wanilię.
Przesiać do piany połowę mieszanki mącznej i delikatnie wmieszać. Przesiać resztę mąki i delikatnie, ale dokładne wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać wierzch. Piec 30-35 min aż góra ciasta będzie jasno brązowa. Przełożyć ciasto na kratkę do góry nogami i wystudzić w foremce. Za pomocą noża oddzielić ciasto od ścianek foremki i wyjąć do góry nogami na talerz / paterę.

Glazura:
Syrop klonowy mocno zagrzać w rondelku. Wmieszać masło i cukier z solą. Dodać i wanilię i wymieszać na gładką masę. Rozsmarować glazurę na górze ciasta, żeby trochę spływała po ściankach ciasta.
Ciasto należy kroić nożem z piłką.

Z ostatniej chwili:)
Dowiedziałam się, że cream of tartar po polsku zowie sie Winny kamień i można go kupić tutaj.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Angel food cake czyli anielskie ciasto dla NieAlergika

Angel food cake czyli anielski…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kruche ciasto z pianką budyniową i owocami
1

Kruche ciasto z pianką budynio…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Rolada tiramisu- semifredo

Rolada tiramisu- semifredo

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Różowy piegusek
2

Różowy piegusek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Rolada makowo-kokosowa z białek
1

Rolada makowo-kokosowa z białe…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie