Ciasto 5 smaków z klonową glazurą
To ciasto chciałam zrobić od kiedy tylko jestem w posiadaniu przepisu na nie, ponieważ ma dwa składniki, które bardzo mi odpowiadają - chińską przyprawę pięć smaków oraz syrop klonowy. Na przeszkodzie zawsze jednak stał nieszczęsny cream of tartar. Nigdzie nie mogłam go dostać, a jest on odpowiedzialny za puszystość ciasta zrobionego z samych białek. Z pomocą pospieszyła mi Margot i podarowała ten tajemniczy proszek, dzięki któremu mogłam upiec ciasto, które śniło mi się po nocach:) Margot też piekła je razem ze mną, tyle, że w innej kuchni :)
Oczyma wyobraźni widziałam siebie pożerającą pół blaszki ciasta za jednym razem (z powodu tej pysznej przyprawy zawartej tutaj:) Dodam, że książka z przepisami gdzie znalazłam to cudo jest bez obrazków, co pozwoliło na maksymalne pobudzenie wyobraźni co do wyglądu gotowego wypieku. Już na wstępie dokonałam pewnych zmian - użyłam keksówkę dłuższą niż podaje przepis, a i tak ciasto wypełniło ją po brzegi. Dół foremki wyłożyłam papierem do pieczenia, a ścianki wysmarowałam masłem.
Polewę również zrobiłam nieco inaczej. Za radą Margot zamieniłam cukier drobny na cukier puder i dodałam 1 łyżeczkę masła.
Ciasto jest...oryginalne, na pewno warto je wypróbować choćby z ciekawości. Jest bardzo słodkie, z delikatną , taką w sam raz, nutką przyprawy pięć smaków. Myślę, że nie zaszkodziłby spory kleks z ubitej niesłodzonej śmietanki do dopełnienia całości.
Wspólne pieczenie jak zwykle okazało się przednią zabawą . Dziękuję Margot za wspólne pieczenie:)
Przepis zaczerpnięty z książki „The Best American Recipes 2004-2005. Podaję po moich modyfikacjach.
Ciasto z przyprawą pięć smaków i klonową glazurą
keksówka 30 cm
Ciasto:
1 szkl mąki
1,5 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
1,5 szkl. białek (11-12 szt), w temperaturze pokojowej
1,5 łyżeczki cream of tartar
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Glazura:
1 szkl cukru pudru
szczypta soli
1/3 szkl syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka masła
Ciasto:
Nagrzać piekarnik do 175 C.
Do miski przesiać mąkę z połową szklanki cukru, przyprawą pięć smaków i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Przesiewanie powtórzyć 4 razy w celu dobrego napowietrzenia.
Ubić trochę białka aż się spienią. Dodać cream of tartar i sól i ubić białka na średnich obrotach miksera. Podczas ubijania dodawać stopniowo pozostałą 1 szkl. cukru. Po dodaniu całego cukru włączyć mikser na największe obroty i ubijać jeszcze trochę, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Wmieszać wanilię.
Przesiać do piany połowę mieszanki mącznej i delikatnie wmieszać. Przesiać resztę mąki i delikatnie, ale dokładne wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać wierzch. Piec 30-35 min aż góra ciasta będzie jasno brązowa. Przełożyć ciasto na kratkę do góry nogami i wystudzić w foremce. Za pomocą noża oddzielić ciasto od ścianek foremki i wyjąć do góry nogami na talerz / paterę.
Glazura:
Syrop klonowy mocno zagrzać w rondelku. Wmieszać masło i cukier z solą. Dodać i wanilię i wymieszać na gładką masę. Rozsmarować glazurę na górze ciasta, żeby trochę spływała po ściankach ciasta.
Ciasto należy kroić nożem z piłką.
Z ostatniej chwili:)
Dowiedziałam się, że cream of tartar po polsku zowie sie Winny kamień i można go kupić tutaj.