Ciastka z migdałami i białą czekoladą (pełnoziarniste)
Pominę fragment zachęcający do ich przygotowania - składniki mówią same za siebie :)
Składniki na około 20 ciastek
wariacja na temat kornikowych ciastek; przygotowanie cytuję za autorką
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej [lub zwykłej]
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g masła [miękkiego]
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka
- 100 g białej czekolady, posiekanej
- 100 g migdałów, przekrojonych na pół
Masło ubijamy z cukrem, wbijamy jajko i miksujemy wszystko do połączenia składników.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy maślano-jajecznej, cały czas miksując. Dolewamy mleko i miksujemy całość na gładką masę.
Do ciasta dodajemy czekoladę i migdały, mieszamy szpatułką, by składniki wymieszały się z masą. Na 2 blaszki* wyłożone papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcje ciasta. Między ciastkami należy zostawić spore odstępy, bowiem podczas pieczenia mocno się rozpłaszczają**.
Do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni wstawiamy pierwsza blaszkę i pieczemy ciastka około 15 minut***, aż zrumienią się na wierzchu. Po upieczeniu pierwszej partii, wstawiamy do piekarnika drugą blaszkę.
*piekłam jedną blaszkę za drugą, było ich 4 **lekko spłaszczałam wyłożone na blachę ciasto, przez co podczas pieczenia ciastka rosły raczej do góry niż na boki ***piekłam w małym piekarniku elektrycznym/opiekaczu w temp. 150 stopni 20 minut.