Ciastka z masłem orzechowym, m&m's i preclami

Ciastka z masłem orzechowym, m&m's i preclami
Zdjęcie - Ciastka z masłem orzechowym, m&m's i preclami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciastka z masłem orzechowym, m&m's i preclami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dawno mnie tu nie było i się już trochę odzwyczaiłam od pisania postów, ale witam was po długiej przerwie i obiecuję, że powracam na stałe :)

Przechodząc do ciastek - idealne dla wielbicieli słodko-słonych połączeń - jak dla mnie jedne z najlepszych jakie jadłam. Nie zasmakują wszystkim gdyż nie jest to połączenie dla każdego, ale zachęcam do spróbowania nawet jeśli wydaje Wam się to dziwna kombinacja. Polecam bardzo!

Składniki na 15 dużych ciastek (polecam robić więcej, a mniejsze bo ciastka są treściwe):

  • 200g miękkiego masła
  • 200g masła orzechowego gładkiego (smooth)
  • 260g cukru
  • 1 duże jajko
  • 320g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-6 łyżek mleka do rozrzedzenia masy
  • 200-250g dowolnych m&m's (ilość wg uznania)
  • 150g delikatnie połamanych precli (nie pokruszcie ich za bardzo, bo i tak mikser je trochę zmiażdży)
Wykonanie:
Masło, masło orzechowe i cukier ucieramy, aż masa będzie puszysta (ok. 5min). Dodajemy jajko i miksujemy, aż wszystko się połączy w gładką masę.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i dodawać stopniowo do masy maślanej miksująć na najmniejszych obrotach, aż wszystko się ładnie połączy. Dodać mleko do rozrzedzenia (masa nie może być bardzo zbita, bo będziemy do niej dodawać dużo dodatków)
Dodajemy m&m's i precle i krótko miksujemy na małych obrotach, jeśli wszystko ładnie się nie wymiesza to należy wymieszać resztę łyżką, aby mikser nie pokruszył wszystkich dodatków.
2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia i formujemy ciastka (ciastka się bardzo nie rozjeżdżają więc formujcie je płaskie). Polecam robić mniejsze ciastka niż ja zrobiłam :) Pieczemy w 180 stopniach 12-16min (w zależności od wielkości) - ciastka muszą być zarumienione i jeszcze miękkie t(akie jakby niedopieczone). Ja najpierw wyjęłam górną blaszkę i dolną przestawiłam na górę, aby się jeszcze chwilę zarumieniła. Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy na blaszce na 10 minut, potem przekładamy na kratkę/talerz do całkowitego wystudzenia.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ze szklanką zimnego mleka :) Smacznego!

Źródło - zmodyfikowany przepis z kanału na YT "Tanya Burr"

Kategorie przepisów