Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes

Ciastka z jabłkami, które chciałabym Wam dziś zaproponować to francuskie „Chausson aux pommes” czyli dosłownie kieszonki z jabłkami. Najlepsze na ciepło z jeszcze parującym jabłkowym nadzieniem. Przy okazji tych ciastek czuję, że trochę muszę się wytłumaczyć z gotowców, których używam ;)

Jak to jest z tym ciastem francuskim?

Wydawać by się mogło, że skoro już wiem, jak samemu w domu zrobić ciasto francuskie, to już nigdy nie wrócę do jego sklepowej wersji. Jak dla mnie jednak ciasto, które można kupić w większości sklepów ma wiele zalet. Przede wszystkim pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Zrobienie domowego ciasta francuskiego jest bardzo pracochłonne. Pomiędzy poszczególnymi turami wałkowania należy zachować odpowiednie odstępy i chłodzić ciasto. Po drugie: precyzja wykonania. Robiąc ciasto w domu bez specjalnych maszyn do wałkowania uzyskanie idealnie równych warstw jest trudne. Im równiejsze warstwy, tym bardziej regularnie rosną wypieki. I po trzecie – składniki. Do przygotowania ciasta francuskiego używa się tzw. „dry butter” czyli masła o obniżonej zawartości wody. Takie masło jest bardziej elastyczne i łatwiej z nim pracować. Biorąc to wszystko pod uwagę z czystym sumieniem używam kupnego ciasta :) Ale, żeby cała francuska wiedza z Le Cordon Bleu nie poszła na marne, będę dziś dla Was miała kilka praktycznych wskazówek, jak ułatwić sobie pracę z ciastem francuskim.

Z podanych składników zrobimy 6 ciastek z jabłkami (7 jeśli zdecydujemy się ponownie wykorzystać skrawki ciasta). Jeśli chcielibyście zobaczyć inne przepisy inspirowane moim pobytem w Le Cordon Bleu, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na Dacquoise, Ptysie w karmelu czy Paris Brest.

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na nadzienie jabłkowe:

2 jabłka
3 łyżki cukru
20 g masła
1 łyżka soku z cytryny
0,5 łyżeczki przyprawy korzennej (można zastąpić cynamonem lub inną ulubioną przyprawą – ja daję goździki)

+ 1 płat ciasta francuskiego, 1 małe jajko

Ciastka z jabłkami – jak to zrobić?

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w równą kostkę. Do garnka wkładamy masło, cukier, sok z cytryny, przyprawy i pokrojone jabłka. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Jabłka powinny lekko zmięknąć, płyn który jest na dnie garnka ma się zredukować. Nie wolno rozgotować jabłek na dżem.

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy jabłka są gotowe przekładamy je do dużego naczynia, żeby szybciej ostygły.

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Płat ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i zostawiamy na 5-10 minut w temperaturze pokojowej, żeby się ogrzał. Dzięki temu masło w cieście zrobi się bardziej elastyczne i ciasto nie będzie pękać podczas odwijania z opakowania. Ciasto delikatnie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy, żeby rozprostować ewentualne zagniecenia.

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z płatu ciasta wykrawamy koła o średnicy 12 cm. Ja użyłam małej plastikowej miseczki jako formy. Z jednego płatu ciasta zrobimy 6 pełnych kółek.

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wykorzystać ścinki ciasta francuskiego?

Żeby wykorzystać ścinki ciasta francuskiego należy ułożyć je koło siebie tworząc coś w rodzaju płatu i ponownie rozwałkować. Nie należy zwijać ich w kulkę. Ciasto francuskie ma warstwy, jeśli zachowamy ich ułożenie, będzie bardziej regularnie rosło podczas pieczenia. Ze ścinków ciasta można wykroić jeszcze jedno ciasto z jabłkami lub wykorzystać je robiąc paluchy z cukrem. Ciasto należy wtedy rozwałkować, pokroić na paski, posmarować roztrzepanym jajkiem i dosyć grubo posypać cukrem (może być z cynamonem). Takie paski zawijamy w spiralki i pieczemy na blaszce razem z ciastkami z jabłkami. Podobny przepis na paluchy z ciasta francuskiego z Nutellą możecie znaleźć tutaj KLIK.

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

No dobrze, nic się nie zmarnowało. Możemy wracać do ciastek z jabłkami :) Wykrojone kółka rozwałkowujemy lekko na środku, tak żeby uzyskać owalny kształt. Na jedną połowę ciasta nakładamy dużą łyżkę wystudzonego nadzienia jabłkowego. Do miseczki wbijamy jajko – tak żeby żółtko było w jednym kawałku. Białko jajka będzie klejem, którym skleimy brzegi ciasta. Do posmarowania brzegów ciasta można użyć pędzelka. Ciasteczka zaklejamy jak pierogi, przyciskając lekko brzegi.

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaklejone ciasta obracamy na drugą stronę. Wierzch ciasta powinien być gładki, bo na nim zrobimy dekoracyjny wzorek. Wbite wcześniej do miseczki jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim wierzch ciastek. Odstawiamy na 5-10 minut do wyschnięcia i nakładamy drugą warstwę jajka.

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Małym nożykiem nacinamy lekko wierzch ciasta tworząc wzorek. Ja zrobiłam wzorek imitujący liść, ale można wybrać kratkę lub paski.

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na samym końcu robimy małe nacięcie w ciastku – przez tę dziurkę będzie wydostawać się para wodna. Dzięki temu ciasteczka nie powinny rozkleić się w trakcie pieczenia. Ciastka z jabłkami pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni przez ok 25 minut lub do czasu, aż się ładnie zarumienią.

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka układamy na kratce do studzenia. Najlepsze są tego samego dnia, świeżo po upieczeniu.

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczone ciasteczka można dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami
1

Ciasteczka biszkoptowe z jabłk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Mini tartaletki z jabłkami
2

Mini tartaletki z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Owocowe babeczki (z bananem, jabłkiem i pomarańczami) z jogurtem

Owocowe babeczki (z bananem, j…

montka montka
cukierenka

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem w cynamonie

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Gofry z jabłkiem

Gofry z jabłkiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Biszkopt z jabłkami - bardzo puszysty!
4

Biszkopt z jabłkami - bardzo p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko