Ciastka migdałowe z mąką ryżową. Almond Shortbread

Ciastka migdałowe z mąką ryżową. Almond Shortbread

Zdjęcie - Ciastka migdałowe z mąką ryżową. Almond Shortbread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Wciąż się uczę by lepiej gotować i piec. Uczę się od mamy, od teściowej, z książek i blogów kulinarnych. Przeglądam polskie blogi kulinarne, ale również zagraniczne i jednym z moich ulubionych zagraniczych jest Desert First z obłędnymi wręcz zdjęciami, będący kopalnią wiedzy o deserach, ciastach i ciasteczkach. Anita Chu, właścicielka bloga, dziewczyna po szkole cukierniczej, nie jest taką „zwykłą blogerką”. Ona poszła o krok dalej i napisała książkę kucharską z przepisami na ciasteczka pt. "Field Guide to Cookies". Niedawno się ukazała i kupiłam ją w Amazonie. Byłam pewna, że nie będą to pieniądze wyrzucone. I miałam rację! Jestem bardzo zadowolona z książeczki. Są w niej przepisy na ponad 100 ciasteczek, każdy przepis poprzedza historia danego ciasteczka, oraz sugestia do czego najlepiej pasują dane ciasteczka. Na końcu jest przydatny przelicznik miar i wag. Polecam!
Podaję przepis na przepyszne ciasteczka migdałowe Shortbread, które są na blogu Anity, jak również występują w jej książce. Muszę przyznać, że ciasteczka są wyśmienite. Niezwykle delikatne i kruche. Może takie czary robi ten dodatek mąki ryżowej? Nie wiem. Z pewnością dla mnie są numerem jeden wśród kruchych ciastek maślanych. Od tej pory jeśli ciastka maślane, to tylko te!
Część z nich udekorowałam hojnie pysznym kremem czekoladowym, ale zanim zrobiłam im zdjęcie, zostały pożarte :)

Zdjęcie - Ciastka migdałowe z mąką ryżową. Almond Shortbread - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciastka migdałowo maślane
Almond Shortbread

1,1/2 szkl. mąki zwykłej
1/2 szkl mąki ryżowej
227 g miękkiego masła
1/2 szkl. cukru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/4 szkl. płatków migdałowych (do zmielenia - ja użyłam od razu mielonych migdałów)

Wymieszać obie mąki i odłożyć. W drugiej misce wymieszać mikserem masło, cukier, sól i ekstrakt migdałowy na puszystą masę. Dodać mąki i wmieszać je do masy drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Ciasto ma być jednolite i tworzyć jedną bryłę. Im delikatniej będzie się mieszało, tym delikatniejsze będą ciasteczka.
Zrobione ciasto wyłożyć na folię spożywczą, rozpłaszczyć do grubości 2 cm, przykryć folią i włożyć do lodówki na 2 godz.
Po tym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 6 mm. Wykrawać ciasteczka. Na tym etapie ciasto robi się bardzo miękkie. Ja wykrojone ciasteczka kładłam na deseczkę i dałam do lodówki na 15 min. Po tym czasie wyjąć ciastka i obtaczać ich krawędzie w zmielonych migdałach.
Kłaść na blachę w pewnej odległości od siebie. Każde ciastko nakłuć widelcem w dwóch miejscach. Piec 15-17 min w temp. 165 °C. aż będą lekko złote.

Krem czekoladowy
113 g czekolady deserowej
3/4 szkl. kremówki 36%
1 łyżka syropu kukurydzianego (dałam miodu akacjowego)
1 łyżka Framboise (dałam syrop malinowy Łowicz)

Czekoladę pokroić i wrzucić do miski. Śmietanę i syrop wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gorącą śmietanę wlać na czekoladę i delikatnie pomieszać. Mieszać, aż czekolada się całkiem rozpuści i połączy ze śmietaną, ale mieszać delikatnie, żeby wprowadzić jak najmniejszą ilość powietrza. Dolać Framboise.
Wystudzić do temp. pokojowej. Jak masa jest za rzadka (moja była :)), to włożyć na 1 godz. lub dłużej do lodówki. Dekorować ciastka. Można też przekładać robiąc markizy.

Kategorie przepisów