Ciastka czekoladowo-karmelowe z orzechami
Przepyszne czekoladowo-karmelowe smaki, które w większości każdy lubi. Idealne ciasteczka do kawy z dodatkiem orzechów włoskich. Kruche, mięciutkie i niezwykle aromatyczne, zapewniam, że są przepyszne i bardzo polecam !
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 200 g ciemnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyzeczka sody oczyszczonej
- 50 g ciemnego kakao
- 200 g cukierków karmelowych np. Toffi lub krówek
- 125 g orzechów włoskich
- 140 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
Wykonanie:
- Masło z cukrem i wanilią utrzeć na puszystą masę, dodać jajko i dalej ucierać przez chwilę do połączenia się składników.
- Mąkę z proszkiem i sodą oraz kakao przesiać i dodać do masy.
- Cukierki i orzechy włoskie drobno posiekać i także dodać.
- Na koniec rozpuszczoną 100 g czekolady.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Za pomocą łyżki nakładać okrągłe kulki i lekko spłaszczyć.
- Ułożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstęp ok. 4 cm.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 15-20 minut.
- Upieczone ciastka wystudzić, następnie rozpuscić pozostałe czekolady w osobnych miskach w kąpieli wodnej i skropić ciasteczka.
Uwaga !
Zamiast cukierków można przygotować sos karmelowy:
- 120 g ciemnego brązowego cukru
- 50 g masła
- 60 ml smietany kremówki
- Cukier rozpuścić z masłem, gotując na małym ogniu do otrzymania płynnej, klarownej masy.
- Odstawić z palnika i dodać smietanę, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
- Letni sos dodać do przygotowanej masy.
Smacznego !
autor: Samantha, na podstawie inspiracji: Superfoodideals. com