Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą
Idealnie kruche i idealnie słodkie ciasteczka z dodatkiem żurawiny, białej czekolady, orzechów i płatków owsianych. Proste i szybkie do wykonania. Wspaniale smakują z ciepłą herbatką lub mlekiem :)
Składniki:
W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W drugiej misce zmiksować masło o temperaturze pokojowej i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć obie masy. Na koniec delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, wmieszać żurawinę, białą czekoladę i orzechy (fot.1). Ciasto włożyć do zamrażalnika na 10 minut.
Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, zachowując duże odstępy, najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie (ciasto dosyć mocno się klei). Na koniec każdą kulkę spłaszczyć łyżką (fot.2).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, należy odczekać, aż stwardnieją (około 5-7 minut) i dopiero wtedy przełożyć na kratkę żeby ostygły do końca.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
drukuj przepis
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g płatków owsianych
- 125 g masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 duże jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 75 g suszonej żurawiny
- 50 g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- 140 g płatków białej czekolady lub białej czekolady startej na tarce
W misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane i sól. W drugiej misce zmiksować masło o temperaturze pokojowej i cukier (dwa rodzaje) na gładką masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Połączyć obie masy. Na koniec delikatnie za pomocą drewnianej łyżki, wmieszać żurawinę, białą czekoladę i orzechy (fot.1). Ciasto włożyć do zamrażalnika na 10 minut.
Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, zachowując duże odstępy, najłatwiej robić to maczając ręce w wodzie (ciasto dosyć mocno się klei). Na koniec każdą kulkę spłaszczyć łyżką (fot.2).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż ciasteczka staną się złociste. Po upieczeniu ciastka będą bardzo miękkie, należy odczekać, aż stwardnieją (około 5-7 minut) i dopiero wtedy przełożyć na kratkę żeby ostygły do końca.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
drukuj przepis