Ciasteczka z rodzynkami, cukrem i cynamonem
Treściwe ciasteczka, które w wyglądzie i smaku przypominają angielskie scones.
Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty :)
/ przepis własny, wychodzi 12 sztuk/
- 130 g mąki pszennej
- 50 g cukru białego (można zastąpić brązowym)
- 1 małe jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- garstka rodzynek (20 g)
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, 40 g cukru, szczyptę soli, rodzynki, maślankę, olej i wbijamy jajko ale uwaga! nie całe. 1 łyżkę zostawiamy do posmarowania ciasteczek przed pieczeniem.
Wszystko wyrabiamy na gładką masę.
Blat posypujemy odrobiną mąki, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 0,5 cm i wykrawamy kształty ciasteczek.
Płaską blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej ciasteczka. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem.
Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez 15 minut (bez termoobiegu).
Smacznego!
W sesji wzięła udział prześliczna retro puszka od Coqlila
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________
Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty :)
/ przepis własny, wychodzi 12 sztuk/
- 130 g mąki pszennej
- 50 g cukru białego (można zastąpić brązowym)
- 1 małe jajko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- garstka rodzynek (20 g)
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, proszek do pieczenia, 40 g cukru, szczyptę soli, rodzynki, maślankę, olej i wbijamy jajko ale uwaga! nie całe. 1 łyżkę zostawiamy do posmarowania ciasteczek przed pieczeniem.
Wszystko wyrabiamy na gładką masę.
Blat posypujemy odrobiną mąki, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 0,5 cm i wykrawamy kształty ciasteczek.
Płaską blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy na niej ciasteczka. Smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy cukrem.
Wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy przez 15 minut (bez termoobiegu).
Smacznego!
W sesji wzięła udział prześliczna retro puszka od Coqlila
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________