Ciasteczka z płatków owsianych i bananów
Proste w przygotowaniu, miękkie, owsiane ciasteczka.Szukałam przepisu który pozwoliłby zużyć dojrzałe banany, takie których skórka już jest czarna. Ciasteczka świetnie pasują do porannej kawy, będą też dobrą przekąską w ciągu dnia. Najsmaczniejsze jeszcze letnie.
Przepis podpatrzyłam tutaj.
Składniki:
2 bardzo dojrzałe banany (ok 220 g)
70 g płatków owsianych - dałam górskie
20g dowolnych drobnych suszonych owoców - goji, rodzynek, żurawiny
Przygotowanie:
Banany obrać ze skórki, dokładnie rozgnieść w misce na miazgę. Dodać płatki, dobrze wymieszać, tak aby składniki się połączyły. Dołożyć suszone owoce i jeszcze raz wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nakładać na papier masę, rozpłaszczyć. Wyszło mi 9 ciasteczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez ok 20 -30 lub tak długo aż ciasteczka lekko się zrumienią i zespolą. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego!