Ciasteczka z nadzieniem makowym

Ciasteczka z nadzieniem makowym

Zdjęcie - Ciasteczka z nadzieniem makowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozmroziłam masę makową i upiekłam szybkie ciasteczka francuskie z nadzieniem makowym. Zajęło mi to dosłownie pół godziny, pycha!  

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
masa makowa gotowa albo można przygotować ją samodzielnie (przepis poniżej)

Składniki na masę makową:
40 dkg maku
8 jaj
10 dkg orzechów
bakalie: rodzynki, suszone owoce, skórka pomarańczowa
30 dkg cukru (1 1/2 szklanki)
10 dkg masła lub margaryny
3 łyżki miodu
słoik powideł lub dżemu

Rozpakować ciasto francuskie i pokroić na równe kwadraty. Masę makową położyć na środku na każdym kwadracie. Sklejać jak pierogi lub złapać końce i skleić na górze tworząc sakiewki.

Masa makowa: Dzień wczesniej zamoczyć mak. Na drugi dzień mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.

Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać bakalie, powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.

Piec w temperaturze 220 stopni C przez 15-20 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Ciasteczka z nadzieniem makowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów