Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą
Kolejny przepis na ciastka (spokojnie, to koniec z ciastkami na najbliższy czas). Bardzo prosty przepis z którym wszyscy sobie poradzą. Ciasteczka są bardzo orzechowe, chrupiące - idealne do szklanki mleka. Polecam!
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka masła orzechowego
- 60g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
Masło, masło orzechowe i cukier ucieramy, a następnie dodajemy po jednym jajku miksując po dodaniu każdego. Dodajemy mąkę, sodę i dalej miksujemy. Na koniec wrzucamy czekoladę i krótko mieszamy.
Z masy formujemy kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Następnie spłaszczamy je widelcem lub dnem szklanki.
Pieczemy ok. 15 minut, aż ciastka się wyraźnie zarumienią w 180 stopniach. Studzimy na kratce lub talerzu.
Gotowe!
Źródło - szusz.com.pl