Ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą + film

Ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą to znakomity, prosty w przygotowaniu, pyszny, letni smakołyk, który można przygotować z dodatkiem swoich ulubionych sezonowych owoców najlepiej kwaskowatych. Ciasteczka są bardzo delikatne, o ciekawym słodko- kwaśnym smaku, idealne do kawy lub herbatki na podwieczorek.

 

Zdjęcie - Ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

  • składniki na około 15 sztuk

100 g masła

100 g cukru kryształu

1 jajko

2 łyżki mleka

100 g gorzkiej czekolady

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g czerwonych porzeczek

  • przepis

Do garnka przekładmy pokrojone masło, wsypujemy cukier i wszystko rozpuszczamy na małym ogniu często mieszając. Rozpuszczony tłuszcz z cukrem odstawiamy z ognia i dokładnie studzimy.

Gorzką czekoladę siekamy na grube kawałki.

Wystudzone masło z cukrem przekładamy do miski, dodajemy jajko, wlewamy mleko i całość mieszamy trzepaczką. Do masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę, wszystko dokładnie ze sobą łaczymy. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Następnie dodajemy umyte i osuszone porzeczki i całość delikatnie mieszamy łyżką.
Niewielkie porcje ciasta nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przy pomocy dwóch łyżeczek, zachowując spore odstępy. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 10 minut, a następnie zmniejszamy temp do 100 st. C i kontynujemy pieczenie jeszcze około 15-20 minut. Upieczone ciastka studzimy na kratce do pieczenia.

 

Zdjęcie - Ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto kostka jabłkowa

Ciasto kostka jabłkowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Terrina z jeżyn w winie muscat i jogurtu greckiego
1

Terrina z jeżyn w winie muscat…

food² food²
Food Square

Orzeźwiająca granita arbuzowo - porzeczkowa
2

Orzeźwiająca granita arbuzowo…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik na zimno z borówkami i biszkoptami Savoiardi. List do Basi, Irenki i Basi…
1

Sernik na zimno z borówkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Aromatyczny sorbet kawowy

Aromatyczny sorbet kawowy

Life Story Moments Life Story Moments
Life Story Moments

Przepisy z tych kategorii

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Racuchy z gruszkami
1

Racuchy z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto fale dunaju z jabłkami
1

Ciasto fale dunaju z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Surówka z pietruszki z żurawiną

Surówka z pietruszki z żurawin…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena