Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi
Domowe ciasteczka nie mają sobie równych.
Może nie są tak równe i idealne jak te ze sklepu, ale są zdecydowanie smaczniejsze.
Do tego dochodzi przyjemność z ich przygotowania i piękny zapach po wyjęciu
z piekarnika. Mnie to bardzo relaksuje.
Te ciasteczka są szybkie i proste w wykonaniu, nie trzeba nic miksować, ani długo zagniatać. Wystarczy miska i widelec, no i jeszcze nóż żeby pokroić czekoladę i orzechy :)
Zróbcie z podwójnej porcji bo są przepyszne.
Z podanych składników zrobiłam 26 ciasteczek.
Składniki na ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi:
- 100 g czekolady deserowej
- 60 g. orzechów włoskich
- 100 g. masła
- 3 pełne łyżki cukru
- 1 jajko
- 200 g. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak wykonać ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi?
Czekoladę i orzechy pokroić.
Masło pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać cukier, rozgnieść widelcem i wymieszać tak żeby masło połączyło się z cukrem. Następnie wbić jajko, ponownie wymieszać. W kolejnym kroku dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i czekoladę. Ponownie wszystko wymieszać, a następnie delikatnie zagnieść, tak żeby powstało zwarte ciasto.
Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczyć i układać na blaszce.
Tak przygotowane ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 15-18 minut. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika.
Ciasteczka ściągać z blaszki po wystudzeniu.
Przechowywać w puszce lub słoiku.