Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi

Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi


Zdjęcie - Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Domowe ciasteczka nie mają sobie równych.

Może nie są tak równe i idealne jak te ze sklepu, ale są zdecydowanie smaczniejsze.

Do tego dochodzi przyjemność z ich przygotowania i piękny zapach po wyjęciu

z piekarnika. Mnie to bardzo relaksuje.

Te ciasteczka są szybkie i proste w wykonaniu, nie trzeba nic miksować, ani długo zagniatać. Wystarczy miska i widelec, no i jeszcze nóż żeby pokroić czekoladę i orzechy :)

Zróbcie z podwójnej porcji bo są przepyszne.

Z podanych składników zrobiłam 26 ciasteczek.

 

 

Składniki na ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 60 g. orzechów włoskich
  • 100 g. masła
  • 3 pełne łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 200 g. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Jak wykonać ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi?

Czekoladę i orzechy pokroić.

Masło pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać cukier, rozgnieść widelcem i wymieszać tak żeby masło połączyło się z cukrem. Następnie wbić jajko, ponownie wymieszać. W kolejnym kroku dodać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i czekoladę. Ponownie wszystko wymieszać, a następnie delikatnie zagnieść, tak żeby powstało zwarte ciasto.

 

Zdjęcie - Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać małe kawałki ciasta i formować kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczyć i układać na blaszce.

 

Zdjęcie - Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Tak przygotowane ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 15-18 minut. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika.

 

Ciasteczka ściągać z blaszki po wystudzeniu.

 

Przechowywać w puszce lub słoiku.

 

 

Zdjęcie - Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka z czekoladą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


 

 

Kategorie przepisów