Ciasteczka z bakaliami

Ciasteczka z bakaliami
Zdjęcie - Ciasteczka z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3 łyżki melasy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernik
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 30 g kandyzowanego ananasa
  • 30 g kandyzowanego imbiru
Przygotowanie Ziemniaki ugotować, utrzeć na puree i ostudzić. Czekoladę pokroić w kostkę, a bakalie grubo posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.


Miękkie masło utrzeć z cukrem, jajkiem i melasą. Następnie dodać ziemniaki i raz jeszcze połączyć składniki mikserem. Płynne składniki wlać do suchych i zagnieść jednolite ciasto. Wsypać czekoladę oraz bakalie, po czym wymieszać całość.


Piekarnik nagrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i formować ciastka: ukształtować kulę, umieścić ją na blasze i spłaszczyć na ok. 1 cm. Ciasto może się lepić do rąk, ale nie należy podsypywać mąki – przy formowaniu ciastek wystarczy mieć zwilżone wodą dłonie. Między ciastkami zachować ok. 2-3 cm odstępu. Ciastka piec ok. 9 min. Po upieczeniu odczekać 2 min., po czym przełożyć je na kratkę i pozostawić do wystudzenia.


Porada:

Można dodać dowolne bakalie. Ważne, by ich łączna ilość wynosiła ok. 200-250 g.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów