Ciasteczka warszawskie

Zdjęcie - Ciasteczka warszawskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyznam się szczerze, że podchodziłam do tego przepisu już w zeszłym roku przed świętami, ale niestety zabrakło mi czasu i musiały zaczekać na swoją realizację, aż rok :) Ciasteczka warszawskie, znane również pod nazwami aspirynki lub słoneczka - to dwa niezwykle kruche ciasteczka, przełożone masą budyniową, obtoczone mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka są wyjątkowo mało słodkie i niestety dosyć pracochłonne. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk. Ale przyznać trzeba jedno - po zrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce.
Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny
Lukier:
  • 1 białko
  • 120 g cukru pudru
Masa budyniowa:
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 15 g mąki pszennej
  • 125 g masła
Dodatkowo do obtoczenia:
  • zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe

Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką o średnicy 3,5 cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można je układać w niedużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia nie rozchodzą się w szerz. 1 białko zmiksować z cukrem pudrem. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy nam masę i na bezowej warstwie, pojawią się zbędne pęcherzyki powietrza. Następnie każde ciasteczko (za pomocą pędzelka) posmarować niezbyt grubą warstwą lukru (fot.1). Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem), jedną blachę po drugiej. Po upieczeniu ciasteczka zdjąć z papieru i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (fot.2). Przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z kuchenki i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie (dalej miksując) dodawać stopniowo zimny budyń. Ciasteczka przekładać masą (fot.3) i sklejać po dwa. Boki ciasteczek również posmarować masą i obtoczyć w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych (fot.4). Ciasteczka przechowywać w lodówce, maksymalnie do tygodnia czasu.
Źródło: domowe-wypieki.pl

Zdjęcie - Ciasteczka warszawskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka warszawskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka warszawskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka warszawskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka warszawskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Łazanki z boczkiem i kiszoną młodą kapustą

Łazanki z boczkiem i kiszoną m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Wiejski żurek w chlebie
2

Wiejski żurek w chlebie

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciapkapusta
2

Ciapkapusta

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sernik krakowski
3

Sernik krakowski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Podpłomyki domowe żytnie
1

Podpłomyki domowe żytnie

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami
1

Łatwe ciasto z rabarbarem i tr…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Szybkie ciasto z rabarbarem, kakao i mąką owsianą
1

Szybkie ciasto z rabarbarem, k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami

Odrywane drożdżówki z budyniem…

Patrycja Patrycja
Simply Food