Ciasteczka warszawskie

Zdjęcie - Ciasteczka warszawskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyznam się szczerze, że podchodziłam do tego przepisu już w zeszłym roku przed świętami, ale niestety zabrakło mi czasu i musiały zaczekać na swoją realizację, aż rok :) Ciasteczka warszawskie, znane również pod nazwami aspirynki lub słoneczka - to dwa niezwykle kruche ciasteczka, przełożone masą budyniową, obtoczone mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka są wyjątkowo mało słodkie i niestety dosyć pracochłonne. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk. Ale przyznać trzeba jedno - po zrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce.
Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny
Lukier:
  • 1 białko
  • 120 g cukru pudru
Masa budyniowa:
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 15 g mąki pszennej
  • 125 g masła
Dodatkowo do obtoczenia:
  • zmielone orzechy, migdały lub wiórki kokosowe

Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką o średnicy 3,5 cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można je układać w niedużych odstępach, ponieważ podczas pieczenia nie rozchodzą się w szerz. 1 białko zmiksować z cukrem pudrem. Miksować tylko chwilę, do momentu połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie napowietrzy nam masę i na bezowej warstwie, pojawią się zbędne pęcherzyki powietrza. Następnie każde ciasteczko (za pomocą pędzelka) posmarować niezbyt grubą warstwą lukru (fot.1). Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem), jedną blachę po drugiej. Po upieczeniu ciasteczka zdjąć z papieru i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (fot.2). Przygotować masę budyniową. Połowę mleka zagotować z cukrem. Drugą połowę wymieszać dokładnie z mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z kuchenki i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu (w ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie (dalej miksując) dodawać stopniowo zimny budyń. Ciasteczka przekładać masą (fot.3) i sklejać po dwa. Boki ciasteczek również posmarować masą i obtoczyć w zmielonych orzechach lub wiórkach kokosowych (fot.4). Ciasteczka przechowywać w lodówce, maksymalnie do tygodnia czasu.
Źródło: domowe-wypieki.pl

Zdjęcie - Ciasteczka warszawskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka warszawskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka warszawskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka warszawskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka warszawskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Przepisy z tych kategorii

Papaya smoothie
1

Papaya smoothie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Budyń jaglany z mango, bananem…

food² food²
Food Square

Deser z kaszy manny + film
3

Deser z kaszy manny + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Krakersik z kremem budyniowym
1

Krakersik z kremem budyniowym

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto chałwowe bez pieczenia
1

Ciasto chałwowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Jesienna Pani Walewska
1

Jesienna Pani Walewska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto budyniowe z masłem orzechowym i krakersami - bez pieczenia!
2

Ciasto budyniowe z masłem orze…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto kakaowe bez pieczenia
2

Ciasto kakaowe bez pieczenia

Patrycja Patrycja
Simply Food

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Snickers bez pieczenia - ciasto na herbatnikach z kremem z mleka w proszku
2

Snickers bez pieczenia - ciast…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Zupa z cukinii z bazylią

Zupa z cukinii z bazylią

figmara figmara
figowe smaki