Ciasteczka 'ugly-but-good'

Zdjęcie - Ciasteczka 'ugly-but-good' - Przepisy kulinarne ze zdjęciami… czyli ciasteczka brzydkie ale dobre:) Osobiście nie zgadzam się z ich nazwą, bo ani nie są brzydkie (mają swój urok), ani nie są dobre... Są przepyszne! Zdecydowanie najlepsze ciasteczka na bazie białek jakie jadłam. Po wystudzeniu twardawe i mocno chrupiące. W smaku idealne, nie za słodkie no i orzechowe. Warte każdej minuty poświęconej ich przygotowaniu, wynagradzające mały stres związany z metodą jaką są wykonywane (bałam się, że po rozpoczęciu smażenia, masa z białek zmieni się w jedną wielką orzechową jajecznicę). Jedyną wadą ciasteczek jest to, że znikają w zastraszającym tempie.
Ciasteczka 'ugly-but-good' (ok 40 szt.)*:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 400 g orzechów laskowych, uprażonych, obranych ze skórek, drobno posiekanych
  • 330 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaje orzechy, cukier i ekstrakt waniliowy, mieszam wszystko dokładnie łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Wymieszaną masę przekładam na duża patelnię z nieprzywierającą powłoka. Smażę na bardzo małym płomieniu przez ok 30 min, stale! mieszając drewnianą łyżką, do czasu aż masa mocno zgęstnieje i lekko ściemnieje. Po tym czasie zdejmuję patelnie z kuchenki. Przy pomocy łyżeczki formuję małe okrągłe ciasteczka. Układam je (w ok 3 cm odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 st ok 40 min. Upieczone ciasteczka studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki wydawnictwa Phaidon pt. 'The silver spoon'. **jeśli robimy z mniejszej porcji czas należy skrócić proporcjonalnie do ilości użytych składników, np. robiąc ciasteczka z połowy porcji smażę masę ok 15 min.

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Gofry Churros
1

Gofry Churros

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki budyniowe
5

Rogaliki budyniowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą
1

Bezglutenowe muffiny z morelam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym
1

Babeczki z wiśniami i lukrem m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rurki z dżemem i kokosową masą twarogową
2

Rurki z dżemem i kokosową masą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Cappuccino z kokosem
2

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach
2

Ciasto z masłem orzechowym na…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pralinki kokosowe z nadzieniem sezamowym (bez cukru)
1

Pralinki kokosowe z nadzieniem…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Malingtony
1

Malingtony

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z sałaty lodowej z fetą i żurawiną
2

Sałatka z sałaty lodowej z fet…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z selera (z orzechami i rodzynkami)
1

Surówka z selera (z orzechami…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu