Ciasteczka red velvet z białą czekoladą

Ciasteczka red velvet z białą czekoladą
Zdjęcie - Ciasteczka red velvet z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka red velvet z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka red velvet z białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 45 ml oleju Oliwier
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego (w żelu lub płynie)
Przygotowanie

50 g czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.


W misce mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i kakao.

W drugim naczyniu mieszamy jajka z cukrem, a gdy się połączą, dodajemy olej i czerwony barwnik oraz 50 g roztopionej czekolady. Ponownie mieszamy.


Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy aż masa będzie jednolita. Zawijamy w folię i schładzamy przez co najmniej 2 godziny.


Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.


Ze schłodzonego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. 

Następnie lekko spłaszczamy je zwilżoną dłonią.


Ciasteczka pieczemy przez około 10-12 minut.


Roztapiamy pozostałe 50 g białej czekolady i dekorujemy nią wystudzone ciasteczka.


Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów