Ciasteczka owsiane z żurawiną
Bardzo kruche, pyszne ciasteczka owsiane z mąką razową i płatkami owsianymi, czyli ze sporą dawką błonnika. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Można do nich dorzucić orzechy, ulubione suszone owoce lub kawałki czekolady. Polecam gorąco bo są naprawdę znakomite!
Składniki: 200 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru brązowego, 1 jajko, 1/2 szklanki pszennej, 2 szklanki mąki pszennej razowej, 1 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, garść żurawiny pokrojonej na drobne kawałki
Przygotowanie:
Masło ucieramy mikserem na puszysty krem, po czym wsypujemy cukier i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy jajko i nadal miksujemy. Na koniec wsypujemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je łyżką lub dłonią. Układamy na blasze w sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, do lekkiego zbrązowienia. Chwilę odczekujemy przed zdjęciem z blachy, potem studzimy na kratce.