Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
Smaczne połączenie gorzkiej czekolady i słonych orzeszków ziemnych. Przepis jest bardzo prosty a ciasteczka szybkie w przygotowaniu. Zaraz po upieczeniu są miękkie i trzeba delikatnie przenieść je na kratkę, po wystudzeniu przyjemnie chrupią. Można je przechowywać w zamkniętym słoiku lub puszce do 7 dni, choć są tak pyszne, że nie wytrwają tak długo! Gwarantuję :).
PRZEPIS NA CIASTECZKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ I ORZESZKAMI ZIEMNYMI
(18 ciastek)
Składniki :
150 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
125 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 jajko
100 g gorzkiej czekolady
80 g solonych orzeszków ziemnych
Jak zrobić ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi :
Masło przełożyć do garnuszka, wstawić na mały ogień i roztopić, odstawić do przestudzenia. Do miski przesypać mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać wystudzone masło, ekstrakt z wanilii i jajko, wymieszać. Na koniec wsypać pokrojone na mniejsze kawałki czekoladę i orzeszki, ponownie wymieszać. Nabierać trochę masy w dłoń, mocno ściskać i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na blaszce jeszcze lekko spłaszczyć formując kształt ciastka. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-17 minut (powinny się zarumienić). Wyciągnąć, szpatułką delikatnie przełożyć na kratkę lub talerz i odstawić do wystygnięcia.