Ciasteczka owsiane z czekoladą i fistaszkami
Na piątkowy poranek mam dla Ciebie przepis na przyjemnie chrupiące i lekko ciągnące się w środku owsiano-czekoladowe ciasteczka z dodatkiem fistaszków.Skusisz się? :)
Ciasteczka owsiane z czekoladą i fistaszkami
/ przepis własny, składniki na ok. 20 dużych ciastek/
- 110 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 30 g płatków owsianych
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej
- 1/2 szklanki solonych fistaszków
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, cukier i jajko ucieram za pomocą miksera, dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Miksuję masę do momentu, aż składniki się połączą.Na samym końcu dodaję fistaszki oraz czekoladę, mieszam wszystko za pomocą łyżki lub silikonowej szpatułki (masa będzie dość klejąca).Następnie lepię z niej kulki o wielkości orzecha włoskiego i układam je na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce.Wierzch każdej z kulek lekko spłaszczam.Piekarnik nagrzewam do 160 st.C. i piekę ciasteczka z termoobiegiem na złoty kolor przez około 14-16 minut. Po upieczeniu dokładnie studzę i przekładam do blaszanej puszki. Ciasteczka zachowują swoją świeżość przez około tydzień.Smacznego!
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________