Ciasteczka owsiane z bakaliami, dla tych dużych i tych małych
Bardzo lubię kupować ciasteczka owsiane i potajemnie je pałaszować. Jednak ostatnio kiedy wybrałam się na zakupy i zaczęłam szukać swojej ulubionej przekąski, bardzo się zawiodłam kiedy przeczytałam ich skład. Wiem, że ciężko kupić coś bez "chemii".
Czasami jednak można pokusić się o samodzielne wykonanie jakiegoś dania i w ten sposób powiedzieć "wiem co jem".
Moje domowe ciasteczka owsiane są absolutnie ulubioną przekąską mojego ukochanego mężczyzny i zawsze znikają "w tajemniczych okolicznościach" On jest jak Cookie Monster I mógłby zrobić wszystko za takie jedno
W tych ciastkach na pewno zakochają się dzieci jak również dorośli. Jest to idealna przekąska na spotkanie przy herbatce, balu dla dzieci czy też idealny dodatek do lunchu w pracy lub szkole. Ich przygotowanie zajmuje na prawdę bardzo mało czasu. Kiedy już wykonasz 2-3 serie takich owsianych ciasteczek, zacznij eksperymentować z przepisem. Dodaj do niego nasiona słonecznika, kawałki gorzkiej czekolady albo orzechy, nie trzeba trzymać się sztywno przepisu. Ciastka i tak zawsze wyjdą wspaniałe. Jeżeli unikasz cukru, nie dodawaj go do ciastek. Zamiast nich dodaj więcej bakalii, które same w sobie są już bardzo słodkie.
Jeżeli chcesz bardziej zrobić bardziej odświętną wersję albo po prostu kochasz czekoladę tak bardzo jak ja, zamocz połowę ciasteczka w rozpuszczonej czekoladzie i odłóż ciastko na kratkę. Idealnie sprawdza się tu biała czekolada, ale ciemna również wspaniale komponuje się z ciasteczkami.
Składniki:- 100 g masła, w temp. pokojowej
- 100 g białego cukru albo 200 g cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka płynnego miodu
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g płatków owsianych (górskich, ekspresowych albo zwykłych)
- szczypta soli
- 100-200 g bakalii (np. żurawina, rodzynki, morele, daktyle itp)
1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
2. Zmiksuj masło z cukrem na puszystą masę.Jeżeli nie przepadasz za zbyt słodkimi ciasteczkami owsianymi, a dodałaś/eś dużo słodkich bakalii, zmniejsz ilość cukru.
3. Do masy dodaj jajko, wanilię, miód i dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, płatki, sól i wymieszaj. Możesz to zrobić już przy pomocy łyżki.
5. Dodaj posiekane bakalie i wymieszaj.
6. Przygotuj blaszkę do pieczenia, a najlepiej dwie. Wyłóż na nie matę silikonową albo papier do pieczenia.
7. Przy pomocy łyżki nałóż na zwilżone dłonie masę ciasteczkową, wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie zrób kulki i połóż je na blaszce.
8. Delikatnie spłaszcz ciasteczka dłońmi. Nie rób ich zbyt cienkich, ponieważ ciastka mają być chrupiące z zewnątrz i dość miękkie w środku.
9. Piecz ciastka przez około 10-15minut.
10. Wyjmij blaszki i pozwól ciastkom lekko przestygnąć na blasze (ciastka w ty momencie są bardzo delikatne). Następnie zdejmij je z blaszki i pozwól całkowicie wystygnąć na kratce.
11. Ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni albo zamrozić.
Smacznego!
Stopień trudności: 2 of 6 Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 35 min