CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI
Coś do kawy hmmm... w szafce pusto,szarlotka zjedzona (przepis na nią TU) - czas więc coś upiec ;-)15 minut pracy, drugie 15 pieczenia i już mam przed sobą pyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka.Więcej czasu zajmie Wam zapewne droga do sklepu, po ciastka w których na pewno nie znajdziecie taki pyszny skład...Proponuję również ciasteczka owsiano - czekoladowe (przepis TU)
Zapraszam do pieczenia;-)
Składniki:
Rozdrobniłam migdały i orzechy.Na małej patelni uprażyłam je wraz z ziarnami słonecznika.
Odstawiłam je aby przestygły.
Do miski wsypałam cukier waniliowy,brązowy cukier i ucierałam z miękką margaryną.
Dodałam jajko,aromat i miksowałam na gładką masę.
Kolej na mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Mieszałam aż składniki sie połączyły.
Wsypywałam kolejno:
płatki orkiszowe
namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki
uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika
Wszystko dokładnie wymieszałam.Ciasto podzieliłam na dwie części.Do jednej części dodałam kakao.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.W czasie gdy piekarnik się nagrzewał,formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając i układałam na blasze.
Piekłam w temperaturze 180 stopniprzez około 15 minut.
Smacznego!
Zapraszam do pieczenia;-)
Składniki:
- 100 g margaryny
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl.pestek słonecznika
- 1 szkl. płatków orkiszowych/płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii/migdałowego
- 3 łyżeczki gorzkiego kakao
- garść migdałów
- garść orzechów laskowych
- garść rodzynek
- 4-6 szt.suszonych śliwek
Rozdrobniłam migdały i orzechy.Na małej patelni uprażyłam je wraz z ziarnami słonecznika.
Odstawiłam je aby przestygły.
Do miski wsypałam cukier waniliowy,brązowy cukier i ucierałam z miękką margaryną.
Dodałam jajko,aromat i miksowałam na gładką masę.
Kolej na mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Mieszałam aż składniki sie połączyły.
Wsypywałam kolejno:
płatki orkiszowe
namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki
uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika
Wszystko dokładnie wymieszałam.Ciasto podzieliłam na dwie części.Do jednej części dodałam kakao.
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia.W czasie gdy piekarnik się nagrzewał,formowałam małe kuleczki, lekko je spłaszczając i układałam na blasze.
Piekłam w temperaturze 180 stopniprzez około 15 minut.
Smacznego!