Ciasteczka na słono: ziołowe z prażoną cebulką
Kruche i niezwykle aromatyczne. Idealne do podjadania solo, ale też jako baza pod wytrawne dodatki. U mnie w połączeniu z białym serkiem, rzodkiewką/ogórkiem i krewetkami w zalewie ziołowej. Myślę, że świetnie sprawdziłby się również wędzony łosoś. Pasty wszelakie też tworzyły zgrane zestawy.
Ciastka są malutkie, akurat na jeden kęs. Zapewniam, że w roli imprezowej przekąski odnajdą się idealnie!
Składniki na ok. 80 mini ciastek:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- łyżeczka suszonego koperku
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka granulowanego czosnku
- 50 g prażonej cebuli
- opakowanie Smakowite Pajdy z ziołami ogrodowymi (120 g)
- 2/3 szklanki wody
Dodatkowo, przed pieczeniem:
- jajko rozbełtane z łyżką mleka
- sól gruboziarnista
Przygotowanie Wymieszać wszystkie suche składniki, po czym dodać Smakowitą Pajdę i utrzeć całość na kształt kruszonki. Następnie wlać wodę i zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na 1-2 godziny (w temp. pokojowej). Po tym czasie podzielić na kilka części i każdą z nich rozwałkować na ok. 3 mm. Z ciasta wycinać nieduże kształty, np. kieliszkiem.
Pieczenie Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (może być ściśle, bo nie rosną na boki, a jedynie minimalnie w górę), posmarować z wierzchu jajkiem (rozbełtanym z mlekiem) i posypać solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni (160 przy termoobiegu) - i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do przestygnięcia. Przechowywać w puszce lub innym szczelnym pojemniku.
Do przygotowania ciastek użyłam nowości na rynku - smalczyku roślinnego. Był to swego rodzaju eksperyment, ale zaskoczonym pełnym sukcesem. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie - sprawdza się nie tylko jako smarowidło do kanapek, ale można jej używać także w wypiekach.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Tu więcej informacji.