Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

Kruche, korzenne ciasteczka zrobione przy pomocy wyciskacza. Odpowiednik ciastek "z maszynki".

Postanowiłam wypróbować pistolet do wyciskania ciastek, który kupiłam latem i czekał na moje natchnienie ;)  Natchnienie nadeszło wczoraj i wyprodukowałam dwie blachy kruchych ciasteczek. Co prawda niezbyt zgrabne mi wyszły, ale pocieszam się, że pierwsze koty za płoty - planuję spróbować jeszcze raz, z innego przepisu :)

Przepis pochodzi z forum cincin i podała go Joanna.

 

Zdjęcie - Ciasteczka korzenne  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki ( na ok.60 ciasteczek ) :

  • 125 g masła
  • 125 g przesianego cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( lub imbiru )
  • szczypta soli


Masło, cukier i skórkę cytrynową utrzeć w misce na puszystą masę. Dodać jajko, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sól i przyprawę do piernika/imbir. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką na twarde ciasto.

Ciasto przełożyć do wyciskacza. Wyciskać na blachę ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec przez około 12-15 minut, do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu studzić na kratce.


Uwagi :

* autorka przepisu zaleca układanie ciasteczek na posmarowanej blasze, jednak łatwiej mi było układać ciastka na suchą blachę, więc nie smarowałam

* ciasto lepiej jest schłodzić, wtedy łatwiej się wyciska ciastka - moje było za miękkie i trudno porcjowało mi się ciasteczka ( nie chciały się odrywać od wyciskacza )


 

Kategorie przepisów