Ciasteczka kokosowo-owsiane z jagodami goji
Dziś na blogu ciasteczka z dodatkiem jagód, które ostatnio biją rekordy popularności. Goji, bo o nich mowa to podobno najzdrowsze owoce świata. Jako przyszły dietetyk przeszukałam wiele źródeł na temat wartości odżywczych tego smakołyku. Gdy widziałam rozpiętości liczbowe w poszczególnych źródłach przecierałam oczy ze zdziwienia. I tak jak liczby pozostają kwestią sporną, tak wykaz witamin i minerałów w nich zawartych się potwierdza. W swoim składzie posiadają przede wszystkim: witaminę C wspierającą odporność, witaminę E zwaną witaminą młodości, cenne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, witaminy z grupy B, wpływające korzystnie niemal na cały organizm. Selen, żelazo, cenne białka, błonnik, sterole roślinne rozprawiające się z cholesterolem, cynk, potas i wapń.
Ciasteczka kokosowo-owsiane z jagodami goji / przepis własny, składniki na 15 ciasteczek/ - 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 60 g masła (miękkiego) - 50 g płatków owsianych błyskawicznych - 35 g cukru - 1 małe jajko - 3 łyżki jagód goji - łyżka wiórków kokosowych - szczypta soli - szczypta sody
Masło, cukier, mąkę, płatki, sodę, sól i jajko utrzeć przy pomocy miksera. Dodać jagody i wiórki kokosowe- wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasteczka przez 13- 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed ściągnięciem z blachy wystudzić. Smacznego!
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________