Ciasteczka imbirowo-cynamonowe

Zdjęcie - Ciasteczka imbirowo-cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka imbirowo-cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka imbirowo-cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 50 g drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 125 g margaryny Palma
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Przygotowanie Z pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i letniego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut.


Żółtka ubijamy z cukrem mikserem.


Mąkę wymieszaną z imbirem oraz cynamonem łączymy z posiekaną margaryną. Dodajemy wyrośnięte drożdże i ubite wcześniej żółtka. Ciasto zagniatamy tak jak ciasto kruche. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut, by odpoczęło w temperaturze pokojowej.


Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 porcje, wałkujemy każdą z nich na grubość 5 mm i za pomocą foremki wycinamy ciasteczka.


Pieczemy je około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C. Piekarnik nie musi być wcześniej nagrzany.



Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Szwedzkie korzenne ciasteczka z melasą

Szwedzkie korzenne ciasteczka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Piernikowe ciasteczka (biscotti)
2

Piernikowe ciasteczka (biscott…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche babeczki z makiem (mini makowce)

Kruche babeczki z makiem (mini…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasteczka marcepanowe

Ciasteczka marcepanowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Babeczki drożdżowe z makiem. Na Święta.
1

Babeczki drożdżowe z makiem. N…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Ślimaczki makowe drożdżowe
1

Ślimaczki makowe drożdżowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia