CIASTECZKA DYNIOWO-OWSIANE Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI

CIASTECZKA DYNIOWO-OWSIANE Z RODZYNKAMI  I ORZECHAMI

Zdjęcie - CIASTECZKA DYNIOWO-OWSIANE Z RODZYNKAMI  I ORZECHAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - CIASTECZKA DYNIOWO-OWSIANE Z RODZYNKAMI  I ORZECHAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDo trzech razy sztuka. Na zakończenie Festiwalu Dyni zdążyłam jeszcze upiec ciasteczka dyniowe. Proste i szybkie , mięciutkie , a przez to w smaku bardziej podobne do muffinów niż do ciastek. No i oczywiście rzecz najważniejsza - baaardzo smaczne. Ci , którzy mają "długie zęby" do dyni mogą się ze mną nie zgodzić , ale to już kwestia upodobań ;-) Dla mnie pycha !
Przepis i tym razem pochodzi ze strony Very Best Baking.


Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych (mogą być błyskawiczne)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu (dałam mniej)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru białego
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1 szkl. puree z dyni
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szkl. rodzynków

Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi , sodą , cynamonem i solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem (białym i brązowym) na puszystą masę. Dodać dynię , jajko i ekstrakt waniliowy , zmiksować. Wsypać mieszankę mączną i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy i rodzynki. Gotową masę kłaść łyżką na lekko natłuszczoną lub wyścieloną pergaminem blachę. Piec 14-17 minut w temp. 180 st.C. Po wyjęciu z piekarnika studzić przez 2 minuty , a następnie przełożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.

Zdjęcie - CIASTECZKA DYNIOWO-OWSIANE Z RODZYNKAMI  I ORZECHAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów