Ciasteczka czekoladowe z pomarańczową nutą
Na jesienne, długie wieczory polecam Wam szybki i prosty przepis na bardzo pyszne
ciasteczka.
Ilość porcji – 12-14 ciastek
Czas wykonania – 25 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
na ciastka:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 ½ łyżki cukru pudru
- 25 g gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)
- 3 ½ łyżki miodu płynnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji z kawy
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki startej skórki z pomarańczy
- ½ łyżeczki sody
na lukier:
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki ciepłej wody
Sposób wykonania:
- piekarnik rozgrzewamy do 180 ºC,
- do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy mokre,
- całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę,
- blachę wykładamy papierem do pieczenia,
- masę nabieramy łyżką i układamy porcjami na blachę ( masa jest bardzo gęsta i lepka dlatego przy zdejmowaniu jej z łyżki najlepiej pomóc sobie małą łyżeczką),
- wstawiamy do piekarnika na 8-10 min.,
- po upieczeniu, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero zdejmujemy z blachy,
- do małej miseczki lub filiżanki wlewamy wodę, dodajemy cukier puder i mieszamy, lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany,
- ciasteczka polewamy lukrem.