Ciasteczka czekoladowe Łasucha i Okrąglaki do słoja
Ostatnio kupiłam słój na ciastka.
Lubię kiedy w naszej kuchni czekają na nas jakieś domowe ciasteczka. Takie słodkie niespodzianki do herbaty, kawy albo mleka. Lubię takie podjadanie kiedy jeszcze na moment wieczorem wyskakujemy z łóżka bo nasze brzuchy nie chcą jeszcze spać. Tak dzieje się szczególnie wtedy gdy na dworze jest zimno, ksiązka ciekawa albo co się rzadko zdarza dobry film.
Boję się tylko, że słoik będzie otwierany za często przez mojego łakomczucha.
Ciasteczka czekoladowe Łasucha
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
115g cukru pudru
30 g kakao
300 g mąki
180 g miękkiego masła
ok. 70 ml mleka
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto.
Szklanką lub foremką wykroić kółka ale tak na prawdę wystarczy robić kulki wielkości orzecha włoskiego i rozgniatać z nich kółka.
Piec najpierw 5 min. w temperaturze 170 stopni, a później ok. 10 min. w temp. 150 stopni.
Smacznego!
Okrąglaki z piegami (15 sztuk)
składniki:
200 g mąki
1 jajko + 3 łyżki mleka
1 ½ łyżki cukru
50 g miękkiego masła
50 g małych rodzynek
50 ml mleka
szczypta soli
Przesianą mąkę połączyć z masłem, solą, cukrem, mlekiem.
Jajko ubić z 3 łyżkami mleka, a następnie połączyć z resztą składników.
Ciasto wyrobić z rodzynkami. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm.
Wycinać krążki. Nasmarować blachę tłuszczem i nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Układać ciastka na blachę i piec 10 – 15 min.
Smacznego!