Ciasteczka " Całuski " z ciasta francuskiego z jabłkiem
Lecę dla Państwa z propozycją na pyszne ciasteczka z tego co posiadamy w domu, przepis jest bardzo prosty no i oczywiście na każdą kieszeń. Chyba lubimy takie rozwiązanie prawda? A zwłaszcza wtedy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego gdzie możemy skosztować my jak również nasze pociechy, ciasto francuskie jest dość kaloryczną przekąską dlatego za wiele nie zjemy takich ciasteczek a już z dodatkiem owoców czy ulubionego dżemu to już w ogóle gdyż tak między nami 😉 w 100 g ciasta francuskiego mamy aż 500 g kalorii ponadto zawiera znaczną ilość węglowodanów oraz cholesterolu a także tłuszcz. Z ciasta francuskiego można przygotować różnorodne słodkości jak również na słono ale to już kto co lubi, pierwsze ciasto francuskie powstało na przełomie 1650 roku pod nazwą POITE FEVILLETEE prawdopodobieństwem jest że było wykonywane już w średniowieczu zaś w Polsce pierwsze potrawy z ciasta francuskiego pojawiły się w XVIII wieku a wszystkiego na temat ciasta francuskiego można dowiedzieć się z INTERNETU wpisując nazwę w GOOGLE. A w tym momencie zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem który podam poniżej 👇👇
Składniki na ciasteczka "Całuski" z ciasta francuskiego z jabłkiem:
- 1 ciasto francuskie 300g,
- 1 duże jabłko
dodatkowo:
- 1 jajko rozmiar M,
- cukier puder do posypania ciastek,
- 2 - 3 łyżeczki dowolnej posypki
Jak zrobić ciasteczka " Całuski " z ciasta francuskiego z jabłkiem?
Zakupione ciasto francuskie rozwinąć a następnie pokroić w dośćszerokie paski, jeśli będziemy mieli 2 jabłka wtedy ciasto podzielić jeszcze na połowę, przygotowane ciasto odłożyć na bok a w międzyczasie obrać i oczyścić jabłko z gniazd nasiennych po czym przekroić je na dwie połówki, następnie na cztery, później na sześć i osiem ( mi w sumie wyszło chyba dziewięć małych kawałków ). Dodam że ciastka są przygotowane na dwie osoby lecz jeżeli ktoś posiada większą rodzinę należy zwiększyć ilość podanych składników. Jak mamy przygotowane już jabłka oraz ciasto francuskie pokrojone w paski wtedy do dłoni bierzemy kawałek jabłka i zwijamy paskiem ciasta francuskiego po całości jabłka oczywiście końce sklejając aby nie było widać surowego jabłka
Gdy już mamy pozwijane wszystkie kawałki jabłka w paski ciasta francuskiego wtedy na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć przygotowane ciasteczka, posmarować je roztrzepanym jajkiem a następnie posypać dowolną kolorową posypką ( ja użyłam maczek z posypka "maczek" ). Tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec przez 25-30 minut do ładnego złotego zarumienienia się pieczonych ciasteczek, upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić do częściowego wystygnięcia, po ostygnięciu przełożyć na talerz aby nie zaparowały od spodu podczas stygnięcia
Gotowe ostygnięte ciasteczka "całuski" można posypać cukrem pudrem lub delikatnie oblać czekoladą rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej ale to już według uznania. Tak jak wspomniałam wyżej składniki podane są dla dwóch osób dla większej ilości osób po prostu podwoić a nawet potroić ilość składników. Takie ciasteczka idealnie nadadzą się aby zaspokoić nasze łaknienie na coś słodkiego, można je przygotować tuż przed przybyciem niespodziewanych gości a nawet jako do szkoły dla dzieci na jakieś przyjęcia, sprawdzą się również na DZIEŃ ZAKOCHANYCH oraz na święta ale także na co dzień. Ciasteczka wyszły dosłownie rewelacyjne serdecznie polecam przygotowanie takich dla swoich bliskich