Chutney żurawinowy. Z czerwoną cebulą, jabłkami i imbirem kandyzowanym

Zdjęcie - Chutney żurawinowy. Z czerwoną cebulą, jabłkami i imbirem kandyzowanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z czerwoną cebulą, jabłkami i imbirem kandyzowanym. Dla fanów mocnych wrażeń smakowych - słodko-ostry, a nawet pikantny. Przykuwa do siebie uwagę nie tylko smakiem i aromatem, ale również pięknym kolorem.
Podobnie jak chutney z czerwonej cebuli, sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, serów, wędlin czy pasztetów. Na święta, ale nie tylko! Już niedługo Sylwester, a chutney to idealne uzupełnienie imprezowych przekąsek.

Zdjęcie - Chutney żurawinowy. Z czerwoną cebulą, jabłkami i imbirem kandyzowanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 500 g świeżej żurawiny
  • 2 czerwone cebule
  • 2 nieduże, twarde jabłka (np. ligol)
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • szklanka cukru
  • 30 g imbiru kandyzowanego

Żurawinę obmyć i oczyścić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, a następnie w niedużą kostkę.

Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku (lub patelni) o nieprzywierającym dnie. Garnek postawić na palniku ze średnim ogniem i doprowadzić do zagotowania octu. Kiedy ocet zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i smażyć chutney aż do wyparowania całego płynu, w międzyczasie kilkukrotnie mieszając składniki - w zależności od mocy palnika, jak i powierzchni garnka (patelni), może to trwać od godziny do półtorej.

Pod koniec smażenia sprawdzić, czy poziom słodyczy chutney’a nam odpowiada. Wedle uznania można dodać trochę więcej cukru.

Naszykować 3 słoiki o pojemności 0,3 l - umyte i osuszone. Gotowy, jeszcze gorący, chutney przełożyć do słoików, po czym mocno zakręcić pokrywki. Słoki ustawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji na kilkanaście godzin. Tak zapasteryzowany chutney można przechowywać nawet kilka miesięcy.

*** Chutney można dodatkowo wzbogacić suszoną żurawiną. Należy dodać ją po ok. pół godziny od rozpoczęcia smażenia.


Zdjęcie - Chutney żurawinowy. Z czerwoną cebulą, jabłkami i imbirem kandyzowanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl

Zdjęcie - Chutney żurawinowy. Z czerwoną cebulą, jabłkami i imbirem kandyzowanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mus dyniowo-jabłkowy z cynamonową  nutą
4

Mus dyniowo-jabłkowy z cynamon…

upl upl
Niebo w gębie

Kiszona botwinka w słoju i w sałatce. Majowe rocznice

Kiszona botwinka w słoju i w s…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Syrop z pędów sosny
1

Syrop z pędów sosny

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Domowy preparat na żylaki

Domowy preparat na żylaki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszona biała rzodkiew daikon

Kiszona biała rzodkiew daikon

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kiszona czerwona kapusta - wersja uproszczona
2

Kiszona czerwona kapusta - wer…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Zielona sałatka z brokułów i awokado

Zielona sałatka z brokułów i a…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tradycyjne curry z kurczaka

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit