Chutney brzoskwiniowy

Chutney brzoskwiniowy

Pierwszy tydzień w szkole i w przedszkolu dobiega końca... dzieciaki jak na razie bardzo zadowolone, a ja powoli przyzwyczajam się do wolności. Najbardziej zdumiewa mnie ta cisza w domu, ale już jutro sobota, więc znowu dom napełni się gwarem, a także bałaganem (niestety...).

Poniższy chutney jest propozycją dla osób lubiących odważne i nietypowe połączenia smakowe. Przepis znalazłam na tej stronie.

Składniki:

1 kg brzoskwiń

200 g cebuli

100 g rodzynek

1 łyżeczka soli czosnkowej

200 ml octu winnego

1 opakowanie cukru żelującego 3:1

1 łyżeczka gorczycy

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka curry

Brzoskwinie obierz i pokrój na nieduże kawałki. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przyprawy. Wszystko razem zagotuj i trzymaj na ogniu przez około 10 minut, a następnie przełóż do wyparzonych słoików. Słoiki zakręć i ustawiaj do góry dnem.

Taki chutney pasuje do białych mięs, ale jak dla mnie dobrze się również komponuje z chlebem razowym i szynką.

Zdjęcie - Chutney brzoskwiniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów