Chusteczki z ciasta francuskiego z masą migdałową i karmelizowanymi jabłkami
przepis:
.
1 arkusz ciasta francuskiego
.
2 jabłka
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
.
0,5 szklanki zmielonych migdałów
2-3 łyżki cukru pudru
3-4 łyżki śmietanki 30%
aromat migdałowy
.
cukier puder do posypania
.
.
Migdały wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Dodać aromat migdałowy.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni roztopić masło, dodać miód, zagotować, a następnie dodać jabłka. Smażyć aż jabłka się zeszklą.
Ciasto pokroić na kwadraty (5x5 cm), podwinąć rogi.
Na cieście ułożyć masę migdałową i kawałki jabłka.
Piec ok. 20 min. w piekarniku w temp. 220º C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.