Chrupiące batony i pychotka z płatków kukurydzianych

Chrupiące batony i pychotka z płatków  kukurydzianych

Pychotka to taka bardzo słodka i chrupiąca krajanka z mnóstwem bakalii. Bardzo smaczna. Natomiast batony... to coś przepysznego! Przynajmniej dla mnie i dla mojej Córki. Wspaniale pachną miodem i wanilią, a smakują jeszcze lepiej.

Zdjęcie - Chrupiące batony i pychotka z płatków  kukurydzianych  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pychotka

/Zródło: "Ewa gotuje"/

Składniki:

125g masła (nie może być margaryna!!!)

1/2 szklanki cukru

2 łyżki kakao ( dodaję 4 czubate)

2 łyżki miodu

1 cukier waniliowy

ok. 150g płatków kukurydzianych

garść orzechów laskowych

garść orzechów włoskich

garść rodzynków

 

Masło, cukier, kakao, miód i cukier waniliowy podgrzewać, aż do uzyskania jednolitej masy. Wyłączyć gaz, wsypać bakalie i płatki kukurydziane. Bardzo dokładnie wymieszać. Płatki dokładnie oblepione masą wyłożyć na płaską blache, wyrównać. Przykryć folią, docisnąć. Obciążyć, np grubymi książkami albo naczyniem wypełnionym wodą. Po zastygnięciu kroić w prostokąty lub kwadraty. Przechowywać w lodówce.

Chrupiące batony

/źródło" :"Moje gotowanie"/

Składniki:

12,5 dag masła (broń Boże margaryny!!!)

1/2 szklanki miodu

laska wanilii (ew cukier waniliowy)

2-3 łyzki kakao (u mnie czubate 3)

2 garści orzechów włoskich lub laskowych

190 - 200g płatków kukurydzianych

 

Masło roztopić z miodem, laska wanilii i kakao. Orzechy uprażyć w piecu lub na patelni, ostudzić i lekko pokruszyć (laskowe kroję na pół), przesypać do miski. Dodać masło z miodem, płatki kukurydziane i bardzo dokładnie wymieszać. Płaską blachę wyłożyć pergaminem i rozsmarować masę . Przykryć folią i obciążyć. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

smacznego:)

Kategorie przepisów