Chrupiące batony i pychotka z płatków kukurydzianych
Pychotka to taka bardzo słodka i chrupiąca krajanka z mnóstwem bakalii. Bardzo smaczna. Natomiast batony... to coś przepysznego! Przynajmniej dla mnie i dla mojej Córki. Wspaniale pachną miodem i wanilią, a smakują jeszcze lepiej.
Pychotka
/Zródło: "Ewa gotuje"/
Składniki:
125g masła (nie może być margaryna!!!)
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao ( dodaję 4 czubate)
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
ok. 150g płatków kukurydzianych
garść orzechów laskowych
garść orzechów włoskich
garść rodzynków
Masło, cukier, kakao, miód i cukier waniliowy podgrzewać, aż do uzyskania jednolitej masy. Wyłączyć gaz, wsypać bakalie i płatki kukurydziane. Bardzo dokładnie wymieszać. Płatki dokładnie oblepione masą wyłożyć na płaską blache, wyrównać. Przykryć folią, docisnąć. Obciążyć, np grubymi książkami albo naczyniem wypełnionym wodą. Po zastygnięciu kroić w prostokąty lub kwadraty. Przechowywać w lodówce.
Chrupiące batony
/źródło" :"Moje gotowanie"/
Składniki:
12,5 dag masła (broń Boże margaryny!!!)
1/2 szklanki miodu
laska wanilii (ew cukier waniliowy)
2-3 łyzki kakao (u mnie czubate 3)
2 garści orzechów włoskich lub laskowych
190 - 200g płatków kukurydzianych
Masło roztopić z miodem, laska wanilii i kakao. Orzechy uprażyć w piecu lub na patelni, ostudzić i lekko pokruszyć (laskowe kroję na pół), przesypać do miski. Dodać masło z miodem, płatki kukurydziane i bardzo dokładnie wymieszać. Płaską blachę wyłożyć pergaminem i rozsmarować masę . Przykryć folią i obciążyć. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
smacznego:)