Chocolate Chip Cookies - ciasteczka z kawałkami czekolady
Amerykańskie Chocolate Chip Cookies - to proste ciasteczka z kawałkami czekolady, zatopionymi w waniliowym cieście.
Ale ja najwyraźniej nie potrafię ich robić, bo to co mi wyszło jest dramatycznie płaskie i mało ciasteczkowe. Czy one mają być takie płaskie?Moja córka skomentowała je "bardzo brzydkie ale bardzo smaczne" i nazwała: "krowie placki".
225 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego białego
150 g cukru trzcinowego ciemnego - ja wzięłam muscovado i ciastka są mocno ciemne
2 duże jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
270 g groszków czekoladowych
Masło ubiłam z cukrem na puszystą masę a następnie dodałam po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodałam ekstrakt a w osobnej misce wymieszałam wszystkie sypkie składniki i stopniowo dodałam suchą masę do masła i jajek. Całość trzeba dobrze wymieszać - na gładkie ciasto bez grudek. Potem delikatnie dodałam groszki czekoladowe, wymieszałam i odstawiłam na 30 minut do lodówki.
Ciastka piekłam na papierze pergaminowym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez jakieś 12-14 minut.
Tych ciastek nie trzeba specjalnie formować i układać - na papier pergaminowy wykładam łyżką ciasto, żeby powstał placek - nieduzy - wystarczy nałożyć porcje wielkości dwóch łyżeczek. Przy dużych porcjach ciastka się zlewają ze sobąi tworzą się "krowie placki". Nadal są smaczne ale mało apetyczne wizualne.
Ale ja najwyraźniej nie potrafię ich robić, bo to co mi wyszło jest dramatycznie płaskie i mało ciasteczkowe. Czy one mają być takie płaskie?Moja córka skomentowała je "bardzo brzydkie ale bardzo smaczne" i nazwała: "krowie placki".
225 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego białego
150 g cukru trzcinowego ciemnego - ja wzięłam muscovado i ciastka są mocno ciemne
2 duże jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
270 g groszków czekoladowych
Masło ubiłam z cukrem na puszystą masę a następnie dodałam po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodałam ekstrakt a w osobnej misce wymieszałam wszystkie sypkie składniki i stopniowo dodałam suchą masę do masła i jajek. Całość trzeba dobrze wymieszać - na gładkie ciasto bez grudek. Potem delikatnie dodałam groszki czekoladowe, wymieszałam i odstawiłam na 30 minut do lodówki.
Ciastka piekłam na papierze pergaminowym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez jakieś 12-14 minut.
Tych ciastek nie trzeba specjalnie formować i układać - na papier pergaminowy wykładam łyżką ciasto, żeby powstał placek - nieduzy - wystarczy nałożyć porcje wielkości dwóch łyżeczek. Przy dużych porcjach ciastka się zlewają ze sobąi tworzą się "krowie placki". Nadal są smaczne ale mało apetyczne wizualne.