Chocolate Chip Cookies - ciasteczka z kawałkami czekolady

Chocolate Chip Cookies - ciasteczka z kawałkami  czekolady
Amerykańskie Chocolate Chip Cookies - to proste ciasteczka z kawałkami czekolady, zatopionymi w waniliowym cieście.
Ale ja najwyraźniej nie potrafię ich robić, bo to co mi wyszło jest dramatycznie płaskie i mało ciasteczkowe. Czy one mają być takie płaskie?Moja córka skomentowała je "bardzo brzydkie ale bardzo smaczne" i nazwała: "krowie placki".
225 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego białego
150 g cukru trzcinowego ciemnego - ja wzięłam muscovado i ciastka są mocno ciemne
2 duże jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
270 g groszków czekoladowych

Masło ubiłam z cukrem na puszystą masę a następnie dodałam po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodałam ekstrakt a w osobnej misce wymieszałam wszystkie sypkie składniki i stopniowo dodałam suchą masę do masła i jajek. Całość trzeba dobrze wymieszać - na gładkie ciasto bez grudek. Potem delikatnie dodałam groszki czekoladowe, wymieszałam i odstawiłam na 30 minut do lodówki.
Ciastka piekłam na papierze pergaminowym w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez jakieś 12-14 minut.
Tych ciastek nie trzeba specjalnie formować i układać - na papier pergaminowy wykładam łyżką ciasto, żeby powstał placek - nieduzy - wystarczy nałożyć porcje wielkości dwóch łyżeczek. Przy dużych porcjach ciastka się zlewają ze sobąi tworzą się "krowie placki". Nadal są smaczne ale mało apetyczne wizualne.   Zdjęcie - Chocolate Chip Cookies - ciasteczka z kawałkami  czekolady  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów