Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek

Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek
Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik z botwinki z salsą z ogórka i rzodkiewek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1½ l bulionu warzywnego
  • 500 ml kefiru
  • 12 jajek przepiórczych lub 6 kurzych
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól
  • pieprz
na salsę:
  • 200 g zielonego ogórka
  • 5 łyżek oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Liście botwinki razem z łodyżkami dokładnie płuczemy i siekamy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte buraczki, posiekane liście i łodyżki gotujemy w bulionie przez 7 min. Dodajemy starty na tarce czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy.


Chłodny barszczyk mieszamy z kefirem, doprawiamy sokiem z cytryny oraz cukrem pudrem, dodajemy posiekany koperek.


Salsa:

Rzodkiewki siekamy w kosteczkę. Ogórka obieramy i pozbywamy się pestek. Pozostały miąższ siekamy w drobną kotkę i mieszamy z posiekanym szczypiorkiem oraz olejem Kujawskim z czosnkiem. Salsę doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut, aby smaki się przegryzły.


Jajka gotujemy na twardo.

Chłodnik podajemy w miseczkach z połówkami jajek i salsą.


Porada:

Jeśli udało nam się kupić dorodne pęczki botwinki, to nie wrzucajmy wszystkich liści od razu. Może się okazać, że chłodnik będzie za gęsty.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów