Chłodnik marchewkowy z grzankami i fetą
Składniki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 400 g marchwi
- 50 ml oleju Oliwier
- 35 g fety
- 3 kromki chleba pełnoziarnistego
- 1 pomarańcza
- 1 gałązka natki pietruszki
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie
Marchewkę obieramy i zalewamy bulionem. Dodajemy 25 ml Oliwiera i gotujemy do miękkości. Następnie miksujemy na gładki krem. Chłodzimy.
Wystudzony krem marchewkowy łączymy z sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.
Chleb kruszymy lub drobno kroimy. Skrapiamy 25 ml Oliwiera i smażymy na złoty kolor.
Chłodnik przelewamy do bulionówek. Posypujemy grzankami i pokruszoną fetą.Dekorujemy natką pietruszki.
Przepis przygotowała autorka bloga www.osmykolorteczy.pl