Chlebek turecki aka żulik

Zdjęcie - chlebek turecki aka żulik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pewnie nie uwierzycie, gdy powiem wam, że ten przepis czekał na realizację chyba z 10 lat. Dobrze, że swoje odczekał, bo teraz to już się tyle w życiu napiekłam, że nie dam się nabrać na jakieś ściemniane proporcje - ilość mleka w przepisach znalezionych w sieci jest absurdalna, chyba, że pieczemy w formie. No ale jak się zdecydowałam wreszcie, to okazało się, że kupienie klasycznej kawy zbożowej (nie rozpuszczalnej) graniczy z cudem. Ale zdobyłam, co prawda jakąś w torebkach, ale nie wybrzydzałam. Ja też tak długo się zapomniałam za żulika wziąć, bo niespecjalnie znajdował się on w obszarze moich kulinarnych gustów. Co innego mój tata, mój tata uwielbia. W każdym razie nie jadłam tureckiego chlebka bardzo, ale to bardzo długo i sama byłam ciekawa, czy może na stare lata mi posmakuje. No cóż, tata mówi, że wporzo. A ja? Dobry, naprawdę dobry, ale nic mi stare lata na jego polubienie nie pomogły... Myślę, że domowy turecki, aby się upodobnić do swego piekarnianego retro-wzoru, musi być upieczony na słodzie jęczmiennym i karmelu, może z odrobiną miodu. Jak dorwę słód, to wypróbuję i dam znać.
Przygotować trzeba:
500 g mąki (dałam typ 650)
240 ml mleka
150 g rodzynków
80 ml melasy (dałam karobową), a najlepiej słodu jęczmiennego
50 g masła
2 łyżki klasycznej kawy zbożowej
2-4 łyżki muscovado (w zależności od pożądanej słodkości)
paczkę suchych drożdży
płaską łyżeczkę soli
do posmarowania: jajko roztrzepane z łyżką mleka

Wymieszać suche składniki (bez rodzynków), a mokre podgrzewać w garnuszku, aż masło się rozpuści, a mleko z syropem połączą. Lekko ciepły płyn wlać do mieszanki suchych składników i wyrabiać mikserem przez kilka minut - ciasto powinno być zwarte (choć nie twarde) i elastyczne, jeśli będzie za twarde, trzeba dodać odrobinę mleka, a gdyby za miękkie - mąki. Na koniec wsypać rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je 4 części i uformować w 4 "chlebki". Chlebki ułożyć na natłuszczonej blasze i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować delikatnie jajkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) i piec ok. 25 minut.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Marynowane ogórki w curry
4

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Chleb z ziołami na zakwasie
1

Chleb z ziołami na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki bez zagniatania
2

Bagietki bez zagniatania

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z garnka (na podmłodzie)
1

Chleb z garnka (na podmłodzie)

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebki naan
1

Chlebki naan

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Orkiszowy chleb z garnka
2

Orkiszowy chleb z garnka

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chlebek cukiniowy ze szparagami
1

Chlebek cukiniowy ze szparagam…

Kasia Kasia
Pełny talerz