Chlebek pszenno-kukurydziany z pestkami z dyni

Zdjęcie - Chlebek pszenno-kukurydziany z pestkami z dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki pszennej

1 jajko

1 opakowanie drożdży instant (7 g)

200 ml wody

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżki masła

0,5 szklanki pestek dyni

kaszka kukurydziana do wysypania foremki

masło do wysmarowania foremki

.

Foremkę wysmarować masłem, obsypać kaszką kukurydzianą.

Masło podgrzać aby się roztopiło.

Mąkę wymieszać z drożdżami dodać sól, cukier,  roztrzepane jajko i letnią wodę.

Ciasto  dobrze wyrobić. Pod koniec dodać roztopione letnie masło i pestki dyni.

Ciasto wyłożyć do foremki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Chlebek piec   40 minut w piekarniku nagrzanym  do 200 C

 

 

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Irlandzki chleb z kminkiem | U stóp Benbulbena

Irlandzki chleb z kminkiem | U…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Chleb pszenny szybki

Chleb pszenny szybki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Irlandzki chleb sodowy

Irlandzki chleb sodowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek muffinowy

Chlebek muffinowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Wiejskie podpłomyki z makiem

Wiejskie podpłomyki z makiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb