Chlebek pszenno-kukurydziany z pestkami z dyni
przepis:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 opakowanie drożdży instant (7 g)
200 ml wody
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki masła
0,5 szklanki pestek dyni
kaszka kukurydziana do wysypania foremki
masło do wysmarowania foremki
Foremkę wysmarować masłem, obsypać kaszką kukurydzianą.
Masło podgrzać aby się roztopiło.
Mąkę wymieszać z drożdżami dodać sól, cukier, roztrzepane jajko i letnią wodę.
Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać roztopione letnie masło i pestki dyni.
Ciasto wyłożyć do foremki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Chlebek piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.